JULEDRØSEN: Jo da, det blir helt sikkert jul uten Juledrøs på Randaberg24, men vi synes det er koselig å høre litt om folks planer i dagene før jul og hva man gjør julaften, 24. desember. I dag er det 19. desember og tiden går fort mot jul, kanskje for fort – eller er man i rute?

Jan Birger Kirkeli er dagens gjest – en som er en aktiv kar innen mye. Til daglig ser du han i en større kranbil, men på fritiden er det blant annet friluftsliv og menighetsarbeid som er viktig.

Risboller til jul skal det bli, for det er favoritten, men først skal han, som mannfolk flest, inn og ut av butikken for å handle julegaver.

Dette er manges favoritter, nemlig risboller. Foto: Skjermdump matprat.no

1. Hvordan skal dere feire julen dette året?

– Julaften og 1. Juledag blir hos oss med barn, svigerbarn og barnebarn. 2. Juledag har vi en mangeårig tradisjon at hele familien til fruen bidrar med felles koldtbord, diverse underholdning og bingo der alle vinner. En veldig kjekk tradisjon å samles, vi gleder oss til det hvert år. Vi er over 50 personer, så de siste åra har vi leid kjøkken og peisestova på Forsamlingshuset.

2. Hva pleier dere å spise julaften og de andre juledagene – og hvorfor er det slik?

– Tradisjon med pinnekjøtt på julaften og kalkun på 1. juledag.

3. Har du og din familie noen tradisjoner dere bare MÅ gjøre julaften?

– En lang god frokost, juleprogram på tv, 3 nøtter til Askepott. Så må vi gå på Julegudstjeneste. Innimellom så har det også blitt en tradisjon med en treningsøkt rundt bygda, men det er før frokost.

4. Når det kommer til julebakst, hvor mange sorter blir det bakt og hva er din favoritt blant disse mange sortene julekaker?

– Det blir bakt 7 sju sorter av fruen og min favoritt er risboller. Sniker litt i kakeboksene før jul, for der er det mye godt å finne.

5. Når dere skal handle julegaver – bruker du god tid eller er det inn og ut av butikken, for du vet hva du skal kjøpe?

– Jeg liker som mannfolk flest, inn i butikken for å kjøpe det som jeg har tenkt og ut igjen. Her må jeg bare innrømme at fruen fikser resten av presangene, god tradisjon.

6. Hva synes du er det viktigste eller fineste med julefeiringen?

– Julebudskapet er viktig og at familien samles.