LESERBREV: Senterpartiet, med ordfører Jarle Bø, er ute i Randaberg24 å «friskmelder» kommunes økonomi. Her pekes det på slagord fra forrige valgkamp, og tøffe økonomiske valg SP og resten av posisjonen har gjort de siste 4 årene for å redusere kommunens utgifter. Noen konkrete eksempler dras ikke frem, men noe kritikk rettes mot opposisjon før den inviteres inn i varmen. Et noe underlig svar på det som faktisk er direkte kritikk.

Av den siste tidens skriveri i lokalmedier har vi lest at Harestad skole har et vedlikeholds etterslep på ca. 30 millioner kroner, og en helt ny Harestad skole som ikke har fungerende ventilasjons anlegg. Er det dette som utgjør «redusert driftsutgiftene» …? Videre har vi og sett at Grødem skole hadde planlagt å slutte med egen bibliotekar fra høsten av, er dette og en redusert utgift …? (Hvem skal da inspirere neste generasjon til å lese bøker …?)

En kan og spekulere noe i dette med mangelfullt vedlikehold. Dersom det er korrekt at «gamle» Harestad skole har et etterslep på 30 millioner, hva er da etterslepet på Grødem og Goa skole? Eller i andre kommunale bygg …? Hva er bevisst valg bort, og til fordel for hva?

Dagens politiske posisjon, som brukte rundt 200 millioner kroner på 34 sykehjemsplasser, snakker om besparelser og redusert investeringer. Dog uten å nevne at Randaberg årlig synker på KS’ liste over kommuners økonomiske handlingsrom. Kommunen har gått fra 1,02 og ned til 0,98, som betyr at vi er en meget belånt kommune. Det å være på «rødt nivå» i KS’ lister gir ikke grunnlag til den ro som ordfører viser i sine skriverier. Huset brenner, og noe må gjøres.

Venstres ordførerkandidat, Ingve Lerang, prøvde i 2020, 2021 og 2022 å innføre et økonomireglement for Randaberg, men talte til døve ører. Og deres kandidat har ikke akkurat malt det samme glansbildet, i sine leserinnlegg, likt det ordføreren nå legger frem.

Vi i Rødt er enig med Lerang om hans forslag om å innføre et økonomireglement for Randaberg. Det er muligens ikke mest interessante fanesaken og være for såkalt «kjedelig» politikk. Men et sterkt fokus bør vi likevel ha de «kjedelige» tingene, som redusert gjeld og vedlikehold. Vi kan ikke bare rive og bygge nytt, men heller ta vare på det vi har.

Rødt støtter og Aps forslag og å prioritere kun helt nødvendige investeringer, lære mer om de kommunene som er bedre enn oss og ha tettere samarbeid med fagforeningene for å sikre kommunens bærekraft. Vi vil være med på å ta de vanskelige beslutningene, for å sikre Randabergs fremtid, og få kommunen tilbake på rett kjøl.