PASS: Det er noen passkontor her i distriktet, som på Randaberg, Sandnes og Stavanger Lufthavn, Sola.

I Randaberg har man kjørt med en del lørdags åpent i vår, og nå gjør flyplassen det samme – de har også kveldstimer et par ganger i uken.

Tidligere år så har det vært slik at man skal være tidlig ute for å fornye eller få sitt nye pass. Ventetid - og noen ganger lang ventetid har vært et kjent og godt brukt stikkord.

– Det er akkurat nå, flere tilgjengelige timer i systemet – men de bookes fort. Vi fyller på jevnlig og så langt vi klarer. Men det er en begrensning i antall kiosker til å ta opp søknaden og når alle er i bruk er det ikke flere muligheter, sier Randi Gording, seksjonsleder i politiet til Randaberg24.

Randi Gording, seksjonsleder i politiet. Foto: Arkivbilde

Det betyr at dersom man tenker seg utenlands til sommeren og trenger nytt pass er det altså nå man må sjekke www.politiet.no og bestille seg time.

– Man kan fritt velge time i hele landet, og vi ser at mange velger kontor der de har hytte, eller skal på reise – dersom eget kontor er full booket. Det er uansett lurt å sjekke, også det foretrukne kontoret ikke har tid når man helst vil ha.

Når det kommer til det praktiske: Det tar nå 1-2 uker fra du møter på passkontoret til du har passet eller det nasjonale ID kortet i posten. Det er med andre ord ikke lang ventetid i forhold til produksjon, slik det dessverre var for et par år siden. Nå går det raskt å få nytt pass, men første punkt er å skaffe deg en passtime!

– For pass til barn er det viktig å huske på at det er nye regler for samtykke. Nå må begge foreldre avgi digitalt samtykke på passkontoret, det kan gjøres samtidig som barnet har passtime eller i forkant. Det er ikke mulig å gi samtykke i etterkant av barnets passtime. Men du kan godt møte på et annet passkontor enn der barnet har time. Det er uførlig informasjon om alt vedrørende pass og samtykke på www.politiet.no.

Til slutt, sier hun.

– Alle må huske å ha med seg passet sitt, alternativt det nasjonale ID kortet som politiet utsteder. Det gjelder enten de skal gi samtykke eller søke nytt pass. Dessverre er det noen som glemmer det – og da blir det bomtur!