BOLIGER: Velviljen til å bosette ukrainere er stor blant kommunene, men nå er det vanskelig å finne boliger.

I Randaberg skal det i neste ukes kommunestyre opp en sak som dreier seg om flyktninger og mottak i 2023.

Der er innstillingen at Randaberg skal ta imot 160 flyktninger dette året.

Det blir trolig også flertall for dette, men det er også bekymring - blant annet på det som dreier seg om boliger.

Fremskrittspartiet sier ja til mottak av flyktninger, men i forrige uke sa partiet lokalt ja til mottak av 70 flyktninger, blant annet på grunn av bekymring av nettopp boligmangel.

– Vi er også enig i at alle skal ta sin del med den utfordringen som er. Det vi reagerer på er antallet. Vi er bedt om å ta imot mange, tre ganger mer enn sammenlignbare kommuner, sa Frps Øystein Thorsen i et utvalgsmøte i forrige uke.

Han fremmet forslag om å ta imot 70 flyktninger og at antallet dermed endres fra de 160 man er bedt om å ta imot. Dette ble stemt av, men Frp er i mindretall i saken - men dette skal opp i kommunestyremøte i neste uke.

Vårt Land skriver at flere kommuner har meldt til Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) at kapasiteten til å bosette flyktninger er sprengt.

Og til tross for at regjeringen ber kommunene bosette enda flere, har de halvert støtten til utleieboliger i årets statsbudsjett. Tilskuddet Husbanken gir kommuner som vil bygge utleieboliger, ble tatt vekk.

– Det året hvor kommunene skal bosette mer enn noen gang, forsvinner nå et utrolig viktig verktøy for kommunene. Mange kommuner hadde store planer om å søke husbankstøtten for å pusse opp gamle bygg, til boliger, sier fagleder Nina Gran i kommunenes interesseorganisasjon (KS) til avisen.

Siden begynnelsen av 2022 har det kommet 37.691 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge.

(©NTB)