MOBIL: Det skrives i disse dager om flere av landets større kommuner som ber sine ansatte om å slette den omstridte appen TikTok fra tjenestetelefonene sine. Bergen kommune er en av dem, mens Stavanger kommune avventer med å gjøre samme grep.

Randaberg24 har pratet med kommunalsjef innen kommunikasjon og demokrati, Tone M. Haugen som kan fortelle at kommunen i dag holder på å jobbe med et mobilreglement knyttet til de om lag 230 mobilabonnementene kommunen har.

For Randaberg kommune er det viktig med bevisst mobilbruk. Har en mobil gjennom jobben kreves både konkrete sikkerhetstiltak og etisk standard.

Kommunedirektør Tone M. Haugen. Foto: Arkivbilde, Per Thime

— Tiktok er en av mange apper som vi framover må gjennomgå. Jeg vet hvor rå appen er til å samle informasjon, og vi som kommune må være bevisst på dette, sier Tone M. Haugen og avslutter.

— Jeg tror ikke ikke mange har Tiktok på sin tjenestetelefon, og vi gjør som Stavanger; vi avventer med å gi Tiktok-nekt på våre tjenestetelefoner. Som sagt jobber vi med helhetlige retningslinjer for mobilbruk, der vi diskuterer flere problemstillinger enn bare Tiktok.

NTB meldte i går at Justis- og beredskapsdepartementet frarådet bruk av appene Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner og -nettbrett etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)

Norsk telegrambyrå skriver videre at Tiktok eies av det kinesiske selskapet ByteDance, som samler inn store mengder data om brukerne. Telegram har russiske eiere. NSM sier at appene ikke bør installeres på enheter som har tilgang til virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester, fordi dette medfører høy risiko.