LESERBREV: Et av temaene i formannskapet 19 oktober var utfordringene med høyt sykefravær i kommunen og flere lurte på dette med høyt sykefravær, noe jeg forundrer meg over og en utfordring som ikke kan være så vanskelig å forstå.

Vi har nettopp gjennomgått en kommune valgkamp i Randaberg kommune hvor samtlige partier blant annet hadde en debatt med fagforbundets medlemmer som belyste nettopp denne utfordringen i klartekst og hva konsekvensene vil bli på sikt hvis ikke forholdene endrer seg.

Utfordringen skole og barnehagene står over for er blant annet underbemanning som igjen gir en stor arbeidsbelastning, noe som er en stor bidragsyter til det høye sykefraværet i kommunen og noe som drar statistikken i en negativ retning.

Gjennomsnitts sykefravær i Norge i andre kvartal ligger på ca 5.5 % hvor Randaberg kommune ligger noe over dette nivået, noe jeg mener vi kan gjøre noe med. Prosentsatsen har forøvrig ligget stabilt på dette nivået de siste årene. Det er viktig å nevne at det er ikke bare skole og barnehager som drar opp sykefravær statistikken i kommunen, men det er et samla tall over samtlige kommuneansatte, og vi må konsentrere oss om å ikke se på et tall i prosenter men iverksette tiltak som vil virke forebyggende for de det gjelder. Det er lov å være syk og det er lov til å være borte fra arbeid noe vi opplever enhver av oss til tider, men arbeidsforhold vi jobber under skal ikke være den viktigste bidragsyteren til et vi blir syke på jobb tvert i mot.

Under valgkampen introduserte INP to ord «sunn fornuft og norsk bondevett» som er glemt i den politiske debatten og ikke minst den politiske arenaen, og når vi ser på de valg og beslutninger som berører oss alle både lokalt, fylke og nasjonalt så er det helt åpenbart at det vi ser er i lys av mangelfull forståelse for disse to ordene.

Randaberg ligger som en liten, grønn og frodig kommune omringa av et aktivt jordbruksareal i alle retninger hvorav norsk bondevett absolutt er gjeldene i ordets rette forstand. Definisjonen på dette ordet «er å unngå kompliserte teorier eller praksis bygget på dårlige vurderinger, det gjelder å finne balansen mellom tanke og handling, skape arbeidslyst og motivasjon».

Det å se sykefraværstall slik vi ser nå er ikke et enkelt tilfelle eller en enkeltstående måling, men en trend de siste årene som nå begynner å ligne på en akseptert praksis i kommunen. Stat og kommune er en stor forbruker av innleie personell og bruken av vikarer for å kontinuerlig drive brannslukking i arbeidslivet for å kunne holde julene i gang.

Randaberg kommune brukte i inneværende år 23.4 millioner kroner på innleiepersonell og 17.4 millioner kroner på vikarer for å demme opp for denne negative utviklingen . Det koster i snitt en kommune cirka 3.000 kroner i snitt per dag i tapt produktivitet som følge av et sykefravær avhengig av bransje. Bruken av fellesskapets ressurser i form av å leie inn innleie personell og bruken av vikarer i kommunen er kanskje helt nødvendig, men fullstendig meningsløs framfor å vurdere ansettelse av for eksempel flere lærere i skolen og flere barnehage pedagoger etc.

Et norsk årsverk er på ca 855 kroner pr år fordelt å følgende utregninger:

** Årslønn 451.923kr ** 12% feriepenger 54.231kr ** Arbeidsgiveravgift 71.368kr ** OPT 10.000kr ** Pensjonskostnader 14.i% 1.418kr ** Yrkesskade forsikring 3.000kr

Total 591.931kr som utgjør en enkelt gjennomsnittlig årslønn. Ser vi millionene over og bruken på innleie personell og vikarer så har vi som folkevalgte i kommunen en reell mulighet til å imøtekomme både skoler og barnehager i dette tilfellet og sørge for at de får de sårt tiltrengte ressurser de har bedt om hvis vi prioriterer riktig. Dette vil være en viktig om ikke den viktigste bidraget vi kan imøtekomme for å redusere helt unødvendig sykefravær som følge av underbemanning, høy arbeidsbelastning etc noe vi som folkevalgte ikke kan forvente den enkelte person skal akseptere under noen som helst forhold i sin arbeidkontrakt med Randaberg kommune.

Vi har et valg, et valg basert på sunn fornuft og norsk bondevett, for dette er ikke rocket science, men det riktige valget.

Med hilsen

Atle G Løkling Industri og Næringspartiet