TINGRETTEN: Det er flere som er spent på utfallet, hvilken pris som settes på tomta flere grunneiere ikke ble enig om da planene om nye Randaberg stadion kom.

Det er 10 grunneiere som ikke sa ja og dermed havnet saken i rettssystemet. Det gjorde den i dag og det er satt av to dager for behandling.

Nå skal pris settes og det er Randaberg kommune, blant annet ved kommunalsjef Tonje K. Doolan, som møter grunneieres advokat, Per T. Sekse. Advokat for kommunen er Toralf Haver.

Kommunalsjef Tonje K. Doolan svarer på kommunens vegne og er på plass i tingretten i Stavanger. Foto: Per Thime

I saken er man enig om bruk av arealet, men ikke prisen for erstatning til grunneierne som er involvert.

Senere i dag er det også befaring ved den etter hvert mye omtalte stadiontomta.

– Det er en skjønnssak som skal behandles her i to dager, sa Richard Saue, dommer i tingretten.

Sammen med to meddommere skal han administrere retten.

Dommer Richard Saue i tingretten i formiddag. Foto: Per Thime

Inneldningsvis var det advokat Haver som startet på vegne av Randaberg kommune/ Randaberg IL Fotball.

– Det er nye Randaberg stadion dette gjelder og ikke minst grunneiere som ikke er enig. Etter lunsj drar vi til åstedet og ser litt mer om hva dette er. Senere i dag blir det også en person fra Randaberg IL Fotball som møter, ved Sjur Revang.

Haver tok retten gjennom en del av områdeplanen for deler av Randaberg sentrum.

– Dette er naboeiendommen til Harestad skole og det ble i sin tid satt en pris også der. Det er to eiendommer, hvor det er én grunneier for en del og et sameie mellom flere på den andre eiendommen.

Det er snakk om verdi, på hva man ser for seg at grunneiere skal ha for tomta. Eiendommene er masseutskiftet og består mye av stein.

– Grunneierne har slik kommunen oppfatter det, begrunnet sitt erstatningsansvar slik at eiendommens salgsverdi antas å gi grunneierne full erstatning. Det er uenighet fra grunneiere og kommunen om pris. Det første spørsmålet er om det er økonomisk lønnsomt å bygge ut slik det er regulert? Det er det ikke, sa Haver.

Kommunen har hele tiden utelukket at det vil bli bygget boliger på den aktuelle tomta.

– Kommunen anfører at det er hele kommunens befolkning som skal bruke anlegget og dermed dekke deres behov.

Det er en del detaljer som legges fram i retten, som naturlig er når man har en slik sak sak som dette i retten. Det gikk blant annet i størrelse, næringsareal, parkeringsmuligheter, grøntdrag og mer til. Haver mente alt dette har betydning for saken.

Haver tok også for seg det som har med finansiering og pris for stadion.

– Dette er en del år siden, men fra Sparebank 1 SR-Bank har vi en byggekostnad på 147 millioner kroner. Da forutsettes det salg av gamle stadion og en inntekt til RIL på 65 millioner kroner. I tillegg kommer garanti på spillemidler, gaver med mer. Momsrefusjon på dette beløpet er på 29 millioner kroner. Banken tar en risiko på 10 millioner kroner, som man ser på som langsiktig nedbetaling til klubben. Siden dette er laget - så er en del forandre, sa Haver.

For anlegget er ikke slik det en gang ble tegnet for snart 20 år siden.

– Nå er det nye skisser og nye priser. 5. juli kom det en ny pris for anlegget. Den nye prisen er på 116 millioner kroner, pluss moms.

For stadion er det blant annet lagt inn 27,5 millioner kroner til graving/grunnarbeider. Utskifting av diverse masse er satt til 9. millioner kroner, hvor man allerede har brukt mer enn 3,5 millioner kroner.

– Årsaken til at jeg nå drar gjennom dette med masseutskifting er jo også fordi grunneiere mener dette hever verdien på tomta. Grunneierne ga i sin tid tillatelse til dette, et arbeid Kolnes Maskin AS har utført.

– For markedet kan det ha en viss betydning med masseutskiftning, men det er ingen økonomisk lønnsomhet i dette prosjektet, det er ingen salgsverdi for dette, for det er ikke noen markedsmessig apell i denne tomta slik den er regulert for.

Haver sa også at det som har med næringsbygg i forbindelse med stadion - ikke vil være lønnsomt på noe tidspunkt.

Advokaten dro videre - og snakket om diverse kommuneplaner i Randaberg. Han var innom grøndtrag, LNF-områder og mer til.

– Eiendommen det er snakk om her ble etter hvert endret til et friluftsområde. I neste rullering, 2003. Da ble dette et grøntdrag, men ikke eiendommen til Torvmyrveien 26. I 2007 ble det endring igjen. Naboeiendommen ble endret - der stadion skal stå og endret til almennyttige formål, mens grunneiernes eiendom fortsatt er grøntdrag.

I retten kom det også fram avtalen som er gjort mellom Torvmyrveien og Randaberg IL Fotball.

– Det er betalt vederlag på 428 kroner per kvadratmeter, det såkalte skoleskjønnet. Avtalenble inngått i desember i fjor. I tillegg er det inngått en tilleggsavtale. RIL Fotball skal også betale kostnader i forbindelse med masseutskifting, 130 kroner per kvadratmeter.

I tillegg kommer det 700.000 kroner som betales av RIL Fotball til Torvmyrveien 26 på 700.000 kroner for området man har hatt masse på i syv år, 100.000 kroner per år.

Haver oppsummerte på vegne av sine parter og slo blant annet fast at grunneiere ikke har tapt ved at de kunne brukt dette annerledes, for dette er ikke en eiendom som er lagt ut for bolig.

Advokat, Per T. Sekse representerer grunneierne. Foto: Per Thime

Da Haver var ferdig var det over til motparten. Advokat Per T. Sekse representerer grunneierne i retten. Ikke uventet - her var det andre synspunkter enn fra kommunens advokat.

– Vi har fått presentert eiendommene det er snakk om. I underkant av 8 dekar , den ene, mens den andre er på i overkant av ni dekar. Samlet areal er på cirka 17 dekar. Historisk sett har dette arealet ligget i Harestadmyra hvor det i tidligere tider ble drevet torvskjæring. I dag er det en helt annen karakter enn det historisk har vært og er et stort poeng i denne saken. Det historiske er viktig, sa Sekse.

Sekse fortalte at partene allerede har avgitt deler av eiendommen - da gang og sykkelvei ble bygget. Da ble det 470 kroner per kvadratmeter.

Sekse mente at næringsdelen av ny stadion kan ha en verdi, både på inntekt og salgsverdi. Det mente ikke kommunens advokat på et tidligere tidspunkt.

– Det finnes flere eksempler på stadionanlegg med næringsdel, som stadion i Jåttå, DNB Arena og Østerhus Arena på Sandnes. Det kan skape inntekter og er mulig også på en ny stadion på Randaberg, mente Sekse.

Sekse snakket videre om maks utbyggingsareal, og om maks 2000 kvadratmeter næringsareal i forbindelse med bygging.

– Da vil 40 prosent være tilgjengelig for næring. Det er nå krympet fra RIL Fotball, men det skal jeg også senere komme tilbake til.

Advokat Sekse tok også for seg det som har med planarbeidet å gjøre. Blant annet gjelder det der stadion er i dag.

– I planen er det blant annet 15 boligområder som er nevnt, også nye felt som ikke er utbygd. Det som er av stor interesse er det som omtales som B1. Der ser vi at dette er et område på 20,5 dekar. Det er nåværende stadion som skal omreguleres til boligformål. Området er omringet av to veier blant annet. Den reguleres i sin helhet til nytt boligfelt i reguleringen. Dette arealet blir boliger og for å tilrettelegge må man finne en alternativ plass for å få til dette.

Sekse sa også at det er et krav at det står ny stadion klar før man kan starte bygging på nåværende stadion.

Som tidligere nevnt er det en del detaljer som skal tas med i denne saken. Sekse tok retten gjennom mye av dette, både det som gikk på tekniske planer, området, planer for næring, masseutskiftning og mer.

Sekse var opptatt av dette med utskifting av masse og gjorde også et poeng ut av det, for han mente at dette absolutt hadde sin verdi for grunneierne - etter at de inngikk avtaler med Kolnes Maskin AS om tillatelse til å bruke dette området for masse. Kommunens advokat mente at dette ikke hadde noen verdi.

– Mine klienter har aldri mottatt noe tilbud, ikke skriftlig. Min gruppe har lagt fram et tilbud på 500 kroner per kvadratmeter. Nå forsøker kommunen og si at dette området er verdiløst. Det er det ikke, sa grunneiernes advokat.

Sekse gikk så gjennom flere avisartikler om saken fra de siste årene. Mye har nemlig vært skrevet de siste årene om ny stadion - eller «føljetongen», som advokaten sa.

– Det å realisere denne stadion koster, men det er også mye å hente blant annet i tilskudd, momsrefusjon og mer til. Her snakker vi også årlige tilskudd fra kommunen på minst 1,5 millioner kroner. Egentlig kunne grunneierne «gitt» bort anlegget hvis de hadde fått beholdt næringsdelen. Hos naboen leies det ut næringsdel til trimsenter, så det er kommersielt. Bygget som skal bygges i forbindelse med ny stadion er annerledes enn tidligere skisser og tegninger. I første etasje er det klubbens ting, garderober og annet. I etasjen over satt av ulike rom til RIL, vel 450 kvadratmeter, men også annet. Mer enn halvparten av bygget er dermed et næringsbygg, slo Sekse fast, men dette kommer han også tilbake til i sin sluttprosedyre i morgen.

– Blir ikke dette realisert så vil aldri dette forbli et grøntdrag i Randaberg. Man legger ikke steinhauger tilbake og legger torv oppå. Blir ikke dette noe av, så blir det heller ikke utbygging av 100 boliger ved gamle stadion. Dagens nye planlagte stadion mener vi har verdi. Grunneierne har krav på best uttelling, det som har best verdi, sa han til slutt.

Senere i dag er det befaring og saken avsluttes i morgen ettermiddag.