Undersøkelse: Halvparten stoler ikke på andre bilister

Hva tenker du om førerevnene til de andre du møter på veien? Nordmenn generelt er skeptiske til andre, men mener at de selv er rolige bak rattet.

Halvparten stoler ikke på andre bilister, viser fersk undersøkelse. Foto: Frende Forsikring.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
Les også

Alle de unge hadde sikkerhetsbelte på i bussen - læreren fikk gebyr

PRESSEMELDING: En fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at hele 46 prosent ikke er trygge på evnene til andre de møter på veien.

- Tallet er overraskende høyt. At vi har en viss skepsis til hverandre i trafikken er ikke så rart, men jeg hadde ikke ventet at nesten 1 av 2 sier dette, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

- Det er veldig høyt. Jeg håper ikke det står så ille til med førerevnene våre, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 

Stoler mest på seg selv
I undersøkelsen er nordmenn også bedt om å vurdere sin egen kjørestil. Nesten 85 prosent omtaler sin egen stil som avbalansert, rolig og tålmodig.

Kun to prosent sier at de er aggressive, mens tre prosent innrømmer at de er hissige bak rattet.

- Her er det null samsvar mellom egen vurdering og det andre opplever, sier Ytre-Hauge.

Derfor er vi skeptiske
Frendeundesøkelsen viser også hva folk irriterer seg mest over med andre bilister. Det går i feil bruk av blinklys, feil i rundkjøringer, mobilbruk i bil og brudd på fartsgrensene. Disse henger tydelig sammen med potensielt farlige situasjoner.

- Vi ser andre på veien som tar farlige forbikjøringer, ikke blinker, vrenger seg feil ut av rundkjøringer, som kjører langt over fartsgrensen eller som fikler med musikken mens de kjører. Alt dette er med på å forme folks oppfatning av andre på veien, sier Ytre-Hauge. 

Hold avstand til utrygg kjøring
Rådgiveren i Trygg Trafikk er enig.

- Situasjoner vi selv opplever er med på å forsterke et inntrykk av at det er mange bilister med lav kompetanse der ute. Det viktigste du selv kan gjøre da er å holde deg på trygg avstand til de situasjonene som kan være farlige, sier Bård Morten Johansen.

- Hvis du kjører bak en som kjører vinglete, hold avstand og legg deg lengre bak. Da går ikke kjøremåten utover deg, sier han.

Kraftig økning i antallet drepte
Til nå i 2022 har nesten dobbelt så mange mistet livet på norske veier som på samme tid i fjor. Tall fra Statens Vegvesen viser at i mars 2022 var det åtte drepte på norske veier, mot fire året før. I april var antallet 13 i år, mot to i 2021.

Totalt har 46 mennesker mistet livet på norske veier i 2022, mot 24 på samme tid i fjor.

- Det er en skremmende utvikling som vi må få snudd. Det er vedtatt en nullvisjon i Norge og i år har pilene pekt feil vei. Noe kan skyldes at vi har vært vant til færre på veiene under pandemien, men jeg tenker at våren, tørre veier og finere vær spiller en større rolle, sier fagsjefen i Frende.

For høy fart, feil fokus eller ruskjøring er ofte årsaken til stygge ulykker på norske veier.

De fleste er flinke
- Generelt har vi høy kompetanse blant de som har lappen i Norge. Kravene til førerkompetansen i nyere tid er høye, med omfattende og god opplæring, sier Johansen i Trygg Trafikk.

- Men vi har selvsagt også unntak. Noen ønsker å ta risikoer som er utover de lovlige grensene. Og når grensene blir flytende blir det fort farlige situasjoner. Reglene er der for en grunn, og de er ikke til for å brytes, sier Ytre-Hauge.

Publisert: