DYREVELLFERD:

Tidligere randabergbu Monica Askildsen har sett seg lei på at politikerne og Mattilsynet ikke gjør noe for de flere tusen hjemløse og syke kattene rundt omkring i Rogaland. Hun har vært frivillig i Lucas organisasjonen i litt over to år. Bare siden i fjor har hun vært med å hente inn 12 katter på Randaberg. Askildsen kan fortelle at det for det meste går i sykdommene FIV (felint immunsviktvirus eller «katte aids») og FeLV (felint leukemivirus).,

— Det er galt å måtte si det, men noen ganger skulle jeg ønsket at mennesker også kunne bli smittet av disse sykdommene. Kanskje vi mennesker da hadde forstått alvoret, sier Monica Askildsen.

Denne katten var full av kreft, «katte aids» og hadde kun et øye. Dette er noe av det verste Monica Askildsen har sett i hele sitt liv. Foto: FOTO: Privat

Hun nevner at Harestadvika, Bøveien og Tungenes er blant de verste stedene i Randaberg når det kommer til kattesykdommer. Monica Askildsen sitt arbeidsområdet strekker seg fra kaien på Mortavika til Egersund, og siden oppstarten har Lucas organisasjonen hjulpet opptil 1000 katter. Det anslås at det bare i Rogaland er 10.000 hjemløse katter.

— Håper snart politikerne og Mattilsynet ser alvoret og kommer på banen. Vi i Lucas organisasjonen står på frivillig hele døgnet, får ikke en krone. Vi bruker hvert fall 1000 kroner per katt i utgifter, og en katt kan fort koste oss 10.000 kroner i løpet av et år. Siden problemet er såpass stort burde politikerne virkelig støtte oss økonomisk.

Dette er 6 av de verste tilfellene Monica Askildsen har opplevd i løpet av sine litt over to år som frivillig i Lucas organisasjonen. Foto: FOTO: Privat

Askildsen mener at Norge bør se til Sverige. Politikerne i nabolandet vårt har nemlig innført en lov om at folk ikke kan ha katt hvis de ikke chipper og/eller kastrerer katten sin. Hun mener at en slik lov hadde redusert problemet i Norge.

— Det er et ganske enkelt regnestykke; hvis en drektig katt går med fem hunkatter, kan fort de bli drektige og plutselig er vi oppe i store antall. Om katten din er skadet eller skal kastreres, sjekk den samtidig for FIV og FeLV. Dette kan reduseres smittefare for andre katter.

Hos Lucas organisasjonen på Klepp huser de til sammen 60 katter, men sliter samtidig med plassmangel. Monica Askildsen forteller at hun ganske ofte får kjeft når de ikke kan ta imot flere katter.

— Det hender ganske ofte jeg får kjeft, men må bare stå å ta imot. I tillegg har jeg opplevd å bli blodforgiftet en gang, så det er ingen spøk når det kommer til katter. Folk bør virkelig vite hva de skaffer seg, for katt er mye ansvar. Det viktigste du kan gjøre er å chippe og kastrere dem, det er bare å begynne der, avslutter Monica Askildsen.