NASJONALDAGEN: Det nærmer seg 17. mai, og som kjent er feiringen flyttet fra Vistestranden til Vår Energi Arena Randaberg. Dette er noe som går ut over budsjettet til Viste strandhotell, som hadde belaget seg på nok en folkefest på Viste.

– Personlig mener jeg at Vistestranden er den perfekte plassen for vår nasjonaldagsfeiring, og jeg synes det er veldig dumt at årets 17. mai-feiring ikke blir på Viste, sier Elisabeth Lied.

De mister ikke bare et godt salg av is og det av mat som hører nasjonaldagen til, hotellet mister også eldrefesten. Lied og gjengen på hotellet hadde forberedt seg på 17. mai ved stranden.

Eldrefesten er noe hotellet kommer til å savne. Foto: Arkivbilde

– Vi kommer likevel til å ha to «festkoldtbord», og gleder oss til å ta imot nærmere 250 gjester. Allerede nå, på få dager, har påmeldingene begynt å ramle inn. Mange har også uttrykket at de synes det er trist at det ikke blir 17. mai-feiring ved stranden, men vi skal gjøre alt vi kan for at det blir en folkefest i våre lokaler.

Like etter 17. mai i fjor og 2022 hadde Lied sammen med 17. mai-komiteen en evaluering. Da ble de enig om at nasjonaldagsfeiringen på Viste var en fin ting, og gjennom dialog forbedret Lied og gjengen på hotellet det som de hadde gått igjennom, da blant annet det som gikk på parkering, vekslepenger og betjening.

– Husker spesielt den lange iskøen, alle skulle ha softis, og vår eneste softismaskin gikk skikkelig varm noen ganger. Det var fullt trøkk både utenfor og inne hos oss på hotellet. Så lærte vi å ha nok vekslepenger tilgjengelig, siden det ikke var nok av det i 2022.

Slik blir det ikke på Viste 17. mai. Foto: Arkivbilde

Viktigst for Lied er at randabergbuen får en 17. mai-feiring de kommer til å huske, og skjønner det som har med været å gjøre. Selv husker hun nasjonaldagsfeiringene da hun var liten, den feiret de ute uansett vær.

– Kanskje det hadde vært en tanke med to 17. mai-feiringer, en i hallen og en på Viste, slik at folk kan velge. Uansett så er det korttenkt å tenke at det blir mindre jobb, for mindre arbeid betyr færre folk og mindre penger i kassen, avslutter Lied, som ønsker folk lykke til med årets 17. mai-feiringen, enten de velger barnetoget i Stavanger, som Lied skal gjøre eller det lokale arrangementet i Randaberg.