REISELIV: I går kunne en lese at politiet ber folk bestille pass i god til før reise. For politiet venter i disse dager høy etterspørsel etter pass og ID-kort, og oppfordrer folk om å være tidlig ute. At folk er tidligere ute i år, enn fjoråret merkes tydelig på politistasjonen i Randaberg.

— Mange har blitt betraktelig flinkere til å bestille pass i god tid. I løpet av en dag kan vi ha mellom 100 og 120 dokumenter, sier seksjonsleder ved Randaberg Politistasjon, Randi Gording og legger til.

— Vi bruker fire passkiosker, så det er jevnt med folk gjennom hele dagen.

Politiet har også sendt ut en påminnelse til dem som må fornye passet, enten deres barns pass (2 år) eller deres eget (10 år) har gått ut.

— Jeg håper ingen oppdager at passet sitt har gått ut i siste liten før en ferie. En må pr. nå regne ca. 2 uker fra du er inne hos oss her på stasjonen til du har passet i din postkasse, forteller Gording.

Skal du ut å reise? Ser du at passet er i ferd med å gå ut, bestill time og få det fornyet. Foto: Pixabay

Ifølge politiet er det 317.000 pass som utløper i 2023, og det er ventet så mange som 1,3 millioner søknader, som er omtrent like mange som i fjor. I 2022 ble det produsert 27.866 dokumenter (pass og Id kort) på Randaberg politistasjon. Hittil i januar har vi produsert 2200 dokumenter.

— I fjor var et spesielt år, da hadde de som produserte passene leveringsproblemer og produksjonsutfordringer, i tillegg hadde mange kunder utgåtte pass etter et par pandemi år med lite reising, avslutter og legger til.

— Det nasjonale ID kortet kan brukes som pass i alle EU og EØS land samt Sveits og er et godt alternativ for mange. I forhold til nødpass, er det nå kun flyplassen som utsteder nødpass.

Så hennes tips er; finn fram passet og bestill deg time på www.politiet.no om du ser det holder på å gå ut.

Hun minner også om at det er nye regler i forhold til pass til barn - nå må begge med foreldreansvar gi elektronisk samtykke, og det må gjøres på et passkontor. Dersom ikke begge følger barnet til timen må dette være gjort i forkant av den som ikke er med, og man må alltid ha med seg eget pass eller nasjonalt id kort som legitimasjon.