TANNHELSE: På verdensdagen for tann- og munnhelse ønsker Fagforbundet Ung å minne om at munnen er en del av alles kropper!

Tennene er den eneste delen av kroppen vår som ikke klarer å reparere seg selv, derfor er det også spesielt viktig å ta vare på dem. Men, mens helsetilbudet vårt ellers er offentlig, har tennene lenge ikke blitt regnet som en del av dette tilbudet. Under Solberg-regjeringen ble det kuttet i støtten til tannbehandling, til og med til tannregulering for barn som trengte det. Kanskje mente de at tenner og munnen ikke er en del av kroppen vår?

Fra 1. januar 2023 ble det offentlige tannhelsetilbudet for de unge kraftig utvidet. Tidligere har staten dekket store deler av tannlegeutgiftene fram til fylte 20 år, nå dekkes 75 prosent opptil året du fyller 24. Dette er viktig i en tid der veldig mange har fått det trangere økonomisk.

I Fagforbundet har vi, i ti år, jobbet for en tannhelsereform. Det er en sak som forener de yngste medlemmene våre med de eldste. Allerede før prisveksten begynte å skyte fart, var det så mange som en tredjedel av befolkningen som enten utsatte, eller lot være å gå til tannlegen på grunn av økonomi. Det er de unge, de eldre og de uføre som er spesielt sårbare for dårlig tann- og munnhelse.

Tannkost er viktig for tannhelsen. Foto: Privat

Private tannlegepraksiser er mer regelen enn unntaket i landet vårt. Og sånn er det på tross av gjennomførte meningsmålinger som viser at nesten alle de spurte mener at tannhelse skal være en del av det offentlige helsetilbudet vårt. På denne måten har tannhelsetilbudet vårt lenge fungert som en ulikhetsfelle. Det er en felle som ofte kan bli vanskelig å skjule, en som kommer til syne hver gang man smiler. Dårlige tenner er ikke bare dårlig for din fysiske helse, det påvirker det også selvfølelsen. For den eldre delen av befolkninga kan det også bli vanskelig å få i seg mat.

Fagforbundet Ung er veldig glade for at vi har fått en regjering som tar helheten av menneskenes helsebehov på alvor. Vi er glade for at de fant plass til en utvidelse av tannhelsereformen i fjorårets statsbudsjett, samtidig er vi også opptatt av hvordan den videre utrullingen av reformen skal foregå. Hvordan skal vi for eksempel sørge for at det er nok fagfolk i det offentlige tilbudet?

Den nye ordningen har nemlig ført til et stort press på tannlegekontor landet over. Det er bra, for det viser at det har vært et stort behov for denne reformen, samtidig må vi også sørge for at systemet er rustet til å ta imot alle dem som trenger hjelp.

Vi vil ha en tannhelsereform som tar vare på alle og som sørger for at alle skal få en god tann- og munnhelse.