TRUSSEL: – På bakgrunn av en oppdatert trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det besluttet nasjonal bevæpning av innsatspersonell i politiet i påskehøytiden, sier fungerende stabsjef, Sigve Kolstad i Sør-Vest politidistrikt til Randaberg24.

Han presiserer at det ikke foreligger konkrete trusler mot kirker eller kristne forsamlingssteder, men politiet vil ha økt årvåkenhet knyttet til slike objekter – også i Sør-Vest politidistrikt.

– Dette kan eksempelvis bety økt patruljering i områder nær kirker, med mål om å forebygge uønskede hendelser og skape trygghet, legger Kolstad til.

For det var i ettermiddag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bestemte seg for å innført midlertidig bevæpnet over hele landet fra onsdag 27. mars til tirsdag 2. april, dette på grunn av en oppdatert trusselvurdering.

Politidirektoratet beskriver slik som Kolstad gjør innledningsvis i artikkelen, at kirker og kristne forsamlingssteder framstår som aktualiserte terrormål i påsken. Dette kommer også fram i en pressemelding.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Selv om det ikke foreligger konkrete trusler, har politidirektøren etter en samlet vurdering besluttet midlertidig bevæpning for å sikre en best mulig beredskap gjennom påsken, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Trusselnivået for Norge som helhet er uendret, og politiet oppfordrer folk til å feire påsken som normalt tross at det kan være mer synlig og bevæpnet politi.

– Høytider og merkedager kan være aktuelle terrormål for ekstremister fordi det på slike dager samles et stort antall mennesker på ulike arrangement. I denne trusselvurderingen trekker vi fram blant annet kirker og kristne forsamlingssteder som aktualiserte mål, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Kirkerådet er glad for at PST følger med, og direktør Ingrid Vad Nilsen i Kirkerådet sier til NTB at hun er trygg på PSTs vurdering.

Hun viser til en lignende situasjon i den forrige nyttårshelgen, da det på bakgrunn av en oppdatert trusselvurdering ble besluttet nasjonal bevæpning av politiet.

– Vi har jevnlig kontakt med PST og er glad for at de følger med slik at vi kan informere kirkene som planlegger arrangementer i påsken, sier hun Nilsen.

Den norske kirke har også hatt kontakt med politiet som melder at kirka sine arrangement i påska kan gå som planlagt, og at alle oppfordres til å feire påske som normalt.