17. MAI: Det har vært en fast og god tradisjon at brannbilen har kjørt aller først i 17. mai toget her i Randaberg - andre steder.

Det blir ikke på den måten i år - for det er slutt.

– Ja, jeg har fått beskjed fra brannvesenet at det ikke blir innslag av brannbil i 17. mai toget på Randaberg, sier avtroppende leder av 17. mai komiteen, Svein Sørnes.

Årsaken til det er blant annet det at man ved å være med i toget tar bort en del av brannvesenets beredskap.

– For meg personlig gjør det ikke så mye, men jeg vet at det er mange barn som blir skuffet, for dem har det vært kjekt å få med seg og ett av høydepunktene på denne flotte dagen.

Svein Sørnes er leder av 17. mai komiteen for siste året. Foto: Arkivbilde, Randaberg24

Det er ikke bare Randaberg som har fått avslag på brannbil, for Rogaland brann og redning IKS består av eierkommunene Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Sandnes, Stavanger, Strand og Time.

– Vi gjør ett eneste unntak og det er at 17. mai toget i Stavanger skal ha veteranbrannbilen Pirch'en i toget, ellers er det slik at vi har sagt nei til alle forespørsler som er kommet, forteller varabrannsjef og avdelingsleder beredskap, Ståle Fjellberg til Randaberg24.

– Men hvorfor har dere sagt nei?

– Det er flere årsaker til det. Noe dreier seg om beredskapen i brannvesenet, men ikke bare det. Det er som du sier ni eierkommuner, hvor alle ønsker besøk av brannbil til sitt ene eller flere tog. Da krever det fire brannmenn/kvinner for å bemanne slik at man eventuelt også er klar for å kjøre hvis det blir utrykning underveis.

Han forteller om mange henvendelser, bruk av ressurser med mer.

– I tillegg har det også med HMS å gjøre, altså om sikkerhet. Vi registrerer at flere kommuner ikke tillater tunge kjøretøy i 17. mai tog. Dette utgjør en sikkerhetsrisiko for publikum og ikke minst barna som går i toget. Det er ofte vanskelig å se, og ha kontroll på hvor de gående befinner seg rundt brannbilen til enhver tid.

Brannbil blir det ikke, men Kurt Ivar Bø er velkommen med denne flotte veteranbilen - aller fremst før alle andre dukker opp på rekke og rad, 17. mai. Foto: Per Thime

Men, det er ikke slik at 17. mai toget blir kjedelig uten en brannbil. for i toget skal det være mange med - både foran og bak.

– Det er klart det skal det og jeg ser jo for meg at vi skal få en skikkelig veteranbil i front av toget, nemlig den åpne og flotte veteranbilen til Kurt Ivar Bø. Den er luftig fin og en sann frys å se på, slår Svein Sørnes fast.