Kort oppsummert

  • En eldre mann fra Randaberg er dømt av Sør-Rogaland tingrett for å ha kjørt i beruset tilstand.

  • Hendelsen fant sted på en vinterdag i fjor i Agder, og mannen hadde en promille på 1,57.

  • Til tross for at mannen nektet for å ha kjørt, la retten vekt på vitneutsagn og bilder av skader på bilen og garasjeport.

  • Han er dømt til 22 dagers ubetinget fengsel, bot på 88.500 kroner, og mister retten til å kjøre i to år.

  • Dette er viktig da det understreker alvoret i å kjøre i påvirket tilstand, selv over korte avstander.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

DOM: Det er Sør-Rogaland tingrett som har avsagt dom i en sak hvor en mann fra Randaberg var tiltalt.

Det var en vinterdag i fjor mannen var på tur i Agder. Bilen han kjørte sto parkert foran en garasjeport ved Sinnes Panorama.

Fra dommen heter det:

«Det er uomtvistet at tiltalte startet det elektriske anlegget i bilen etter å ha drukket alkohol. Det omstridte spørsmålet i saken er om tiltalte kjørte bilen. Tiltalte har nektet for å ha kjørt bilen. Tiltalte forklarte for retten at bilen stod til lading, og at han ville sjekke om den hadde fått nok strøm. Av denne grunn dro han ut ladekabelen og startet opp det elektriske anlegget, uten å starte motoren. Tiltalte kunne ikke huske om han satte seg i førersetet da han trykket på knappen som startet anlegget, eller om han kun lente seg inn i bilen. I forkant hadde han drukket en eller to pils på fjellstua, forklarte han».

Retten mener at den samlede bevisførselen gir grunnlag for å se bort fra tiltaltes forklaring om at han ikke kjørte bilen, men har lagt vesentlig vekt på forklaring fra vitner.

Den målte promillen var på 1,57.

«Endelig har retten også lagt en viss vekt på fremlagte bilder som viser skader i bilens front og skader på garasjeporten. Forsvarer har gjort gjeldende at skadene på porten ikke er forenlige med skadene på bilen. Retten mener derimot at deler av skadene fremstår forenlige, særlig det øverste merket i lakken på bilen, som fremstår å være i omtrent samme høyde som skadene på garasjeporten».

Randabergbuen dømmes for å ha kjørt bilen noen få meter frem og tilbake, i sakte fart.

Kjøringen fremstår likevel ikke helt bagatellmessig. I tillegg til den høye promillen, vektlegger retten at kjøringen skjedde på et sted med flere fotgjengere, og med tilhørende stor risiko for påkjørsel. Det at tiltalte kjørte i garasjeporten underbygger også skadepotensialet.

Da dommen kom i dag, viser den ubetinget fengsel i 22 dager, bot på 88.500 kroner og mannen fradømmes retten til å føre førerkortpliktig motorveogn i to år. Tiden førerkortet har vært i beslag kommer til fradrag.