HELSE: I anledning Verdensdagen for psykisk helse holdt Dora Thoralsdottir foredrag om hverdagsstress med et glimt i øyet. Hovedtemaet var barneoppdragelse helt fram til og med tenåringsstadiet. Det er noe med kunnskapen til Thoralsdottir ispedd humoristiske avbrudd, som gjør det så ubeskrivelig underholdende å lytte til henne.

Temaet for årets verdensdag for psykisk helse er; lage plass og bekjempe utenforskap.

Det er tredje gang Bente Monica Reilstad og flere i kommunen arrangerer foredrag med psykisk helse som grunnbase.

— Tenk at så mange har valgt å tilbringe ettermiddagen her på kulturscenen, når dere vet at hverdagsstresset venter på dere hjemme, sier Dora Thoralsdottir, som innledningsvis slo fast at hennes foredrag skulle handle om hvordan møte barn og tenåringer. Selv har hun tenåringer og bonus tenåringer i huset, og vet hva hun snakker om.

Hun tok utgangspunkt i tre ulike måter å oppdra barnet sitt på, men poengterte at alder 0 til 6 år er den viktigste alderen, etterfulgt av årene mellom 6 og 12.

— Det er da selvfølelsen hos barnet formes, og det kan få fatale konsekvenser for barnet om foreldrene gjør feil med barnet sitt når de er i den alderen, fortsetter Thoralsdottir, og listet opp de tre ulike måtene å oppdrag på.

Noen menn, men flest kvinner hadde tatt turen for å lytte til Thoralsdottir. Foto: Simen Ingemundsen

Den autoritære; barneoppdragelsen som er mest brukt opp igjennom tidene.

— Dette handler mye om betinget kjærlighet, du skal gjøre deg fortjent til den. Foreldrene som benytter seg av denne, ønsker at barna skal bli slik de ønsker.

Så tok hun den ettergivende; curling foreldrene sin oppdragelse.

— Barnet er steinen, og foreldrene koster foran dem, slik at de går gjennom livet uten utfordringer. Som oftest blir disse barna egoistiske og har problemer med det sosiale seinere i livet.

Til slutt tok hun for seg den likegyldige; den som gjør mest skade på barnet.

— Foreldrene har begeret fullt, de evner ikke til å se sine egne barn. Blir barnet møtt slik av sine foreldre, kan det gi kolossale konsekvenser for barna.

Av alle tre, mente Thoralsdottir at den likegyldige oppdragelsen er verre enn den autoritære.

— Med den autoritære vet en som barn hvor en har foreldrene sine.

Det var klart flest kvinner i salen. Foto: Simen Ingemundsen

Hun avsluttet med å fortelle om at et barn blir født som et fantastisk slott, der rommene er ulike følelser. Noen rom er verre enn andre.

— Når en gutt griner, får en høre at det er det bare jenter som gjør. Da ender det med at gutten stenger det rommet som kalles for sorg. Når en da får en følelse av sorg seinere i livet, vet en ikke hvordan en behersker det, og det ender i å døyve det gjennom mat, rus eller spillegalskap for å nevne noe. Derfor er det så viktig å la barne gråte, for sorg er viktig enten en er gutt eller jente, avsluttet Thoralsdottir.

Dora kom også innpå det som hadde med tenåringer, og ga noen tips til de oppmøtte. Vi har presentert noen av dem punktvis avslutningsvis.

  • Du er elsket uansett; selv om tenåringen i huset ikke viser det.

  • Avvisning er ikke personlig ment; det er viktig for barnet å distansere seg.

  • Unntakstilstand; barnet ditt er hverken dement (for vedkommende glemmer å sette skoen i skoskapet) eller psykopat (for vedkommende ikke bryr seg om en annen i huset har en vond dag).

  • Tillit; gi barnet ditt en sjanse til å vise at de tar tilliten på alvor.

  • Venner foran familien; ikke bli skuffet om de heller vil være med enn venn, enn å spise taco med familien på en fredag.

  • Vis interesse for ditt barn; ikke gi opp selv om barnet himler med øynene.

  • Godta at de sitter å gamer; du som foreldre er mye digital du også, bare på andre måter.

  • Sett grenser; for eksempel vi spiser middag uten mobilen til stede.