VEIER: God samferdsel og trygge veier løftes alltid høyt fram når næringslivet blir spurt hva som er viktigst for dem. I en ny kartlegging, «Samferdelsløftet», har NHO gått gjennom alle store samferdselsprosjekt i landet.

E39-strekningen mellom Smiene og Harestad er blant dem NHO løfter opp som en av de viktigste i Rogaland å prioritere.

- Denne veien har lav standard og hastighet, i tillegg er den ulykkesutsatt. Det haster å få på plass en oppgradering av denne veien, både av hensyn til persontransport og næringsliv, sier Sigurd Ur, rådgiver i NHO Rogaland.

Om rundt 10 år åpner Rogfast.

– Da er det viktig at hele europaveien, mellom Oslo og Stavanger holder god kvalitet. Inkludert Smiene – Harestad. Det gjør den ikke i dag.

Han fortsetter:

- I dag er det mye godstrafikk mellom Nord-Jæren og Kristiansand. Samtidig er det denne delen av europaveien som holder klart lavest kvalitet. Det er en helt annen kvalitet mellom Oslo og Kristiansand, og det må vi få gjort noe med, sier Ur.

Det har vært mye fram og tilbake, blant annet omkring kulverten på Tasta.

- Nå er det viktig at lokale og nasjonale myndigheter samarbeider godt og får fart på arbeidet. Lokalbefolkningen og næringslivet har ventet lenge nok allerede, sier Ur.

NHO har valgt å prioritere disse prosjektene som de viktigste å få på plass for Rogaland:

- Tøffe tider krever tøffe valg i samferdselssektoren. Derfor har vi valgt å prioritere hardt, vi har valgt oss ut de strekningene som har mest å si for næringslivet, sier Ur.

 39 Osli – Ålgård  134 Haukelifjell (Vågsli-Seljestad)  E39 Smiene – Harestad

 E134 Bakka – Solheim

 Rv. 509 Transportkorridor vest

 Utbedre Eigerøy bru

 Tunnel mellom Sauda og Etne

Ur mener at det i dag er manglende infrastruktur som er en begrensing for bedriftene, både i form av økte transportkostnader og lite tilfredsstillende leveringssikkerhet.

– Jo flere av disse strekningene som prioriteres, jo bedre vil det være for nærings- og eksportfylket Rogaland, sier Ur.

Hele prioriteringslisten til NHO finner du her.