PLASTINNSAMLING: Det er henvendelser om landbruksplast ganske ofte, også her i Randaberg. Flere mener det forsøpler.

I september ble det kjent at dagens returordning for landbruksplast, erstattes av to separate retursystemer fra 1. januar 2024.

Plastretur som skal fortsette å drifte det ene retursystemet, har nå inngått avtaler med innsamlere, fordelt på 46 faste og 18 ambulerende lokasjoner i hele landet.

Ett av punktene finnes her i kommunen. Plastreturs nye retursystem for landbruksplast finnes hos Westco med adresse Tangen 1 på Grødem, ved Dusavikbasen.

Ifølge Gartneryrket.no så er Utfordringen med landbruksplast ikke bare den geografiske spredningen over hele landet, men også markedssituasjonen.

Plast fra landbruk inneholder både rundballeplast, som det er lettere å materialgjenvinne til blant annet ny rundballeplast, men også vanskeligere plast som solfangerfolie og fiberduk.

I 2022 ble 10.542 tonn landbruksplast materialgjenvunnet gjennom Plastretur sitt system, noe som har gjort returselskapet verdensledende innenfor landbruksplast med en gjenvinningsgrad på 86,6 prosent de siste fem årene.

Videre heter det at fra nyttår vil Plastretur videreføre en nedskalert returordning med sine innsamlere, mens Felleskjøpet Agri vil samle inn delvis i egen regi og delvis via sin nye samarbeidspartner Norsirk. Det betyr at ansvaret for innsamling og gjenvinning av landbruksplast blir delt. Felleskjøpet Agri og Norsirk får ansvar for majoriteten med sin markedsandel på om lag 60 prosent, og Plastretur får ansvar for 40 prosent.