For dem som måtte lure — det er Kronprinsesse Mette-Marit det flagges for idag

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 50 år lørdag.
  • Redaksjonen
Publisert:

FLAGGDAG: I dag fyller Kronprinsesse Mette-Marit 50 år. Neste uke blir det stor bakgårdsfest på slottet for dobbel 50-årsfeiring.

— Når du blir 50, skjønner du faktisk at livet ikke er uendelig, sier Mette-Marit i et intervju med magasinet D2 i anledning bursdagen.

— Men det er noe veldig godt med denne alderen også. Det er en trygghet. Jeg er mye mindre opptatt av hva folk tenker om meg. Det er andre ting som er viktigere nå.

Stor bakgårdsfest

Selve bursdagen blir feiret privat, opplyser Kongehuset. Men i neste uke har kronprinsparet invitert til en stor, felles 50-årsfeiring i bakgården på slottet i Oslo.

Rundt 380 gjester fra hele landet er invitert.

— Gjester fra hele Norge blir invitert. Sammen med mennesker fra hele landet ønsker kronprinsparet å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene, opplyser Kongehuset.

Kronprins Haakon fylte 50 år 20. juli.

I tillegg til gjester fra hele landet vil representanter fra det offisielle Norge, ved blant annet stortingspresident, regjering, høyesterettsjustitiarius, parlamentariske ledere, statsforvalterne og organisasjonsliv, være med på feiringen, opplyser Slottet.

Mette-Marit ble forlovet med kronprins Haakon 1. desember 2000. De giftet seg 25. august året etter, og det er derfor de har valgt denne datoen til sin felles bursdagsfeiring.

Bredt engasjement

Som Kronprinsesse har Mette-Marit gjort seg spesielt bemerket med sitt engasjement for litteratur.

Hun engasjerer seg også spesielt for unge i Norge, entreprenørskap, hav, miljø og bærekraft, psykisk helse og globale helse- og utviklingsspørsmål, ifølge Kongehusets offisielle biografi.

Ungdom og psykisk helse er blitt to av hennes viktigste arbeidsområder.

— Det ble viktig for meg av flere grunner, sier hun i intervjuet med D2.

— Både fordi jeg har opplevd en del utfordringer da jeg selv var ung, hvor jeg slet med å finne et feste i livet mitt, og fordi jeg synes det var ganske utfordrende i den perioden da jeg traff mannen min, sier kronprinsessen.

Har reist landet rundt

Sammen har kronprinsparet markert 50-årsdagene med flere turer rundt omkring i Norge det siste halvåret.

I slutten av mars var de Vinje i Telemark og Bykle i Setesdal for å oppleve norske håndverks- og kulturtradisjoner, og i februar var kronprinsen på bedriftsbesøk på Stord. I april gikk ferden til Finnmark for å markere den samiske delen av den norske kulturarven.

— Disse reisene kulminerer i feiringen i bakgården på slottet, der også mange av dem kronprinsparet har møtt rundt om i Norge, er invitert, opplyser Kronprinsparet.

De skulle egentlig til Træna i mai for å markere hav og kystkultur, men uvær og regn stoppet turen – som ble utsatt til slutten av august. I juni markerte Kronprinsparet urban kultur i Oslo.

(©NTB)

Publisert: