LØPING: I øyeblikket er det påmeldt 161 løpere, hvor åtte kommer fra løpeklubben Grødem Runners i Randaberg. Det skal løpes halvmaraton og 10 kilometer i gatene i byen litt lenger sør.

Egersund halvmaraton arrangeres lørdag. Samtidig går Egersundsmilå. Deltakertallet er på vei oppover - og flere lokale løpere er med. Foto: Dalane Tidende

Fredrik Høiland er en av løperne fra Grødem Runners som stiller til start, på halvmaraton, 21 097,5 meter.

Fredrik er klar - og han liker å holde seg i aktivitet.

– Som ungdom gikk det i fotball, så hadde jeg en periode med styrketrening, før jeg ble med en kompis på joggetur rundt Hålandsvannet i 2017 som ble starten på løpingen for meg, sier han til Randaberg24

Samme år deltok han på sitt første løp som var Håndandsvatnet halvmaraton.

– Jeg husker at jeg var veldig nervøs og redd for at jeg skulle være den dårligste. Da jeg kom til start forsto jeg at det å delta på løp er for alle uansett form. Det ga en stor mestringsfølelse å fullføre løpet, og ikke minst mye mersmak. Etter målgang mottok jeg gratulasjon fra søskenbarnet mitt Per Erik Haga, som med en gang ga meg en ny utfordring med billett til Stavanger maraton. Det takket jeg ja til og løpingen fortsatte.

Siden har det blitt løpt og løpt, for etter hvert har det blitt mange mil på vei og terreng.

– Til nå har jeg gjennomført 11 maraton, 3 ultramaraton og en hel rekke med halv maraton og andre løp. Det er vanskelig å si hvilket løp som er mitt favoritt løp, jeg syns det var fantastisk å løpe Købehavn maraton på grunn av stemningen og nydelig vær, det var fantastisk å løpe 62 km inn Lysefjorden i nydelig natur, og ikke minst fantastisk å løpe PB mila på vakreste Randaberg, som jeg også fikk min personlig rekord på 10 km.

I oktober i fjor var det Amsterdam maraton, sammen med 45.000 andre løpere. Foto: Grødem Runners

Sitt første medlemsskap i en løpeklubb fikk han i julegave av sin onkel, for i familien er det noen løpere. Hans første medlemsskap var i GTI Friidrett.

– Etter noen år der så kjøpte jeg og min kone hus på Grødem. Hun foreslo at vi begge to kunne melde oss inn i Grødem Runners, og at det kunne være en fin måte å bli kjent med noen fra landsbyen. Jeg hadde allerede vurdert det, men da hun kom med forslaget måtte vi bare melde oss inn med en gang. Dette var i desember 2021 og jeg kan da huske at vi akkurat bikket 200 medlemmer. Nå har vi snart doblet oss, og det er utrolig kjekt at flere ser gleden i å være med i en klubb!

Løping i Barcelona har det også blitt for Fredrik (t.h). Til venstre klubbkompis Per Erik Haga, fra løpet i 2021. Foto: Privat

I Grødem runners er Fredrik med i lavterskel gruppen, og er ganske delaktig på felles treninger og arrangement når det lar seg gjøre.

– Det er det som er fint med Grødem runners, at det er alltid noe som skjer i fellesskap, enten det er felles trening på tirsdagen, lavterskel eller bakkedrag på torsdagen, terrengfredag før taco på fredagen eller en tatletur på lørdag/søndag. Dette gjør det lettere og kjekkere å få inn litt ekstra trening. Her er det bare til å hive seg med, alle er velkomne!

Grødem Runners arrangerer selv, men drar også på tures til andre steder. Nylig var flere løpere på Bryne og løp Robustløpet. Der var løpegjengen - og familier, godt synlige med egne stands i løypa. Det var med og sørget for god stemning.

– Vi var mange fra Grødem Runners som deltok på ulike distanser og heiet på hverandre. Vi er også kjent for å ha gode stands som lager mye liv og røre. Vi hadde også en tur til Amsterdam i fjor. Der løp jeg maraton og hadde en fantastisk opplevelse med klubben. Målet var under 3 timer, men jeg kom inn på 3:01 som alltid er litt surt, men som jeg sier til kona: «jaja, da får jeg bare prøve igjen».

Løping er altså en del av livet for Fredrik, det handler om å bevege seg.

– Jeg har et stort behov for å bevege meg, og kjenner at det gjør meg godt for både hode og kropp! Mye av min trening går i transportjogg til og fra jobb, og en kan ofte seg meg kl.06.30 på sletten ved Gabbas på vei til jobb på Madla, korrekt antrukket i klær fra Grødem Runners. Det er alltid en god start på dagen. Løp og andre arrangement er en bonus og en ekstra motivasjon til treningen. Det er ekstra gøy å delta på løp som medlem av Grødem Runners for da er du med i ett fellesskap der vi motiverer hverandre.

Til helgen er det alstå Egersund som gjelder. Halvmaraton er distansen som skal løpes - i tilnærmet vårvær med rundt 10 grader.

– Det ryktes å være regionens raskeste løype, så det ser jeg virkelig frem til. Målet mitt er å sette personlig rekord, håper å komme under 1:26:30. Bestekompisen min Torstein Pedersen skal også delta, som nok også går for personlig rekord. Vi har begge med oss familien som skal heie på oss. Forhåpentligvis er det to fornøyde karer som står i mål på lørdag. Da blir det selvfølgelig en liten feiring etterpå, som seg hør og bør.