VOLLEYBALL: – Vi forventer en meget tøff, jevn og veldig spennende kamp.

Det sier Martine Gilje før dagens seriefinale mot TIF Viking i Randaberghallen. Klokken 14.00 møtes nemlig landets to beste lag denne sesongen. Bergenserne er poenget foran Randaberg, men med en kamp mer spilt.

Randaberg skal være favoritter på hjemmebane.

– Vi er ubeseiret i serien og det håper vi også å være etter dagens kamp. Men, TIF Viking er sterke og har blant annet vunnet 2x3–0 mot Koll og 3–0 mot ØKSIL. Jo, vi møter et godt lag, ingen tvil om det, sier Gilje videre.

Martine Gilje gleder seg til ettermiddagens toppkamp. Foto: Per Thime

– I dagens kamp forventer vi å møte et stabilt godt lagt som har god fighting spirit og som har en god drive med tanke på alle seirene de har. TIF Viking har bare tapt én kamp, men det var mot oss i Bergen. Vi vet vi møtet et lag som er giret på å vinne mot oss.

Når man sjekker statistikk hos spillere så er det ofte inn i poengscoren man havner. Martine Gilje er blant lagets beste og viktigste spillere i hennes posisjon, som libero. Hun er forsvarsspiller på banen og er på 2. plass blant spillerne i landet på den statistikken.

– Hovedoppgaven min på banen er mottak og forsvar. Da har jeg hovedansvaret for at mottaket fungerer og skal ta stor plass og gjøre justeringer for dette. Samtidig er det slik at jeg som libero da ikke spiller i en angripende posisjon og dermed blir det sjelden poeng, men derfor viktig at jeg jubler ekstra hardt for poengene vi tar som lag og setter en god stemning på laget slik vi ikke faller ned kollektivt.

Når du som tilskuer møter opp til sesongens viktigste hjemmekamp i dag, da vil du se en spiller som alltid gir alt – hun er et arbeidsjern på banen.

– Teknisk sett så har min sterkeste side alltid vært forsvar, men generelt i spillet så tror jeg at min sterkeste side er å gire lagkameratene opp på forskjellige måter og få med laget på jubling for å sette en god stemning på banen.

Martine Gilje, her i kamp mot italienske Igor Gorgonzola i den italienske byen Novara i fjor høst. Foto: Per Thime
Foto: Per Thime

Som ung spiller startet også hun på Sand, på Topp Volley – som er toppidrettsgymnaset for talentfulle volleyballspillere her i landet. Fra Norge er det spillere som drar utenlands for å prøve lykken – som Live Sørbø gjorde for bare noen få år siden i den tyske klubben «Ladies in Black Aachen». Hun kom hjem etter en sesong.

– Har du hatt lignende planer om spill i utlandet?

– Når jeg gikk på Topp Volley så var jeg på gli med noen skoler i USA og planen var å reise til Nebraska helt til realiteten kicket inn og jeg feiget ut på grunn av hjemlengsel og diverse. Da jeg var ute å reiste med landslaget i 2022 så fikk jeg forespørsler fra en agent som pushet meg veldig på å gå proff, men på den tiden hadde jeg akkurat kjøpt leilighet, begynt i jobb etter ferdig utdanning og vi hadde et veldig sterkt lag hjemme på Randaberg så det fristet rett og slett ikke. Samme sesong vant vi gull i eliteserien med Randaberg og var ubeseiret i serien, så jeg angret ikke.

I dag håper hun og resten av klubben at Randaberghallen fylles opp av mange tilskuere, for dette er årets kamp i serien. Mye tyder på at vinneren av denne kampen blir seriemestre, og Randaberg bør tåle et favorittstempel – men TIF Viking er kjent for å gå ut i 100, som de har gjort tidligere mot Randaberg og ofte vunnet det første settet.

PS! Randabergs herrelag spiller også hjemmekamp i dag. Det er en viktig kamp med tanke på å ta seg til sluttspillet. Laget møter TIF Viking, som er på 3. plass, mens Randaberg er på 4. plass. Dette er en kamp Randaberg også bør ha gode muligheter til å vinne. Kampstart er klokken 16.30, like etter kvinnekampen.