KOMMENTAR: Det skal ikke vedtas denne måneden, men kommunens lokalpolitikere har fått et forslag til budsjett. Det skal selvsagt ses på nøye og man skal gi og ta som det også er i slike budsjettforslag.

Jeg er verken bygd før løping eller klatring, men rusling. Likevel kan jeg mene, selvsagt.

Av og til mener jeg noe om litt og mye om alt. Noen ganger treffer jeg, andre ganger bommer jeg skikkelig. Ganske normalt altså!

Denne gang vet jeg at jeg treffer, det er nok å snakke med brukere av Randaberghallen, noe som jeg tviler på at flere lokalpolitikere ikke gjør, dessverre.

Men, det er stadig en ting som irriterer meg grønn. Vi er snart 12.000 innbyggere her i kommunen, ikke alle driver innendørsidrett, men mange gjør det.

I Randaberg er det to idrettshaller, én hovedhall fra 80-tallet og en treningshall av noe nyere dato, men slettes ikke ny.

Jeg har skrevet det før – det er behov for en ny hall, ikke ny treningshall, og det bør lokalpolitikerne la syne inn over seg og snart forstå.

EN HOVEDHALL FOR IDRETT. Det er hva det MÅ dreie seg om i nær fremtid. Alle dem som holder Randaberghallen i orden gjør en godt jobb, men Randaberghallen er fra tidlig 80-tall og vi ser fortsatt ikke hele håndballbanen når vi er på tribunen. Det er trolig en av landets minst moderne idrettshaller vi snakker om.

I tillegg er kapasiteten sprengt, men det ser ikke kommunens politikere – eller de vil ikke se det.

Det ligger nemlig en stor kostnad å ta ved å bygge ny idrettshall. Spillemidler er et stikkord, for spillemiddelordningen gjelder også for anlegg bygget i offentlig regi. Samlet statlig tilskudd kan ikke overstige 50 prosent av godkjent kostnad i søknaden.

Joda, jeg vet godt at det vil være en tung investering, men jeg mener å huske at det også i budsjettforslaget går fram at det blant annet ikke er behov for ny skole i kommunen, på mange år.

Jeg sjekket litt på nettet for å se hvordan Randaberg er stilt i forhold til andre kommuner i distriktet, som på Klepp. Der bor det riktignok 20.000 innbyggere, men de har seks idrettshaller hvor det blant annet spilles håndball i, det samme har man i Sola.

Randaberg har altså to haller - og jeg kan også ta med at da er kommunen blant de lavest rangerte i landet, for det viser en annen oversikt jeg fant, den som heter Norsk idrettsindeks. Der er Randaberg på 160 plass når det kommer til hall brukt for håndball. Her er for eksempel Hå kommune på 10. plass i landet med sine åtte idrettshaller, for sine 19.000 innbyggere.

Så skal altså Randaberg ha sine to haller for 11.700 innbyggere.

Nei, jeg synes slettes ikke dette er bra nok, men jeg tror også at lokalpolitikerne kanskje mener det samme, egentlig. Problemet er at man ikke ser for seg et tungt løft, for det er det så absolutt. Jeg mener behovet er der for en ny hovedhall med plass til 1.500 tilskuere, som en flerbrukshall også til kulturarrangementer. Det koster - og det koster mye, men først må dere som lokalpolitikere i det minste få penger på bordet allerede neste år for å se videre på dette med idrettshall.

Og husk; det er ikke behov for ny treningshall, det er ny hovedhall som må gjelde. Bare spør mange av dem som bruker hallene daglig, eller foreldre som ikke kan se kamper med ungene sine i treningshall 2 i Randaberghallen, for der er det nemlig ikke plass til dem.

Jo, jeg vet dette vil bli dyrt, men det vil også bli bedre for alle dem som bruker idrettshallene, inkludert to eliteserielag i volleyball og mange barn og unge som kanskje kan mer treningstid.

Per Thime

Redaktør

Randaberg24