Svømmefamilien satser mot NM - trener seg ned til mesterskapet

Familien Borgstrøm svømmer - mye og ofte. I disse dager trener de seg ned, for snart er det NM for søsknene.

Søsknene Halvor Arne, Ingrid Elise og Sigurd Olav Borgstrøm trener mye - akkurat nå for å være klar for NM om et par uker.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:

SVØMMEFAMILIEN: Klokken er ikke en gang halv syv om morgenen, men i bassenget i Randaberghallen er det flere som er på trening, morgentrening.

Da Randaberg24 ankommer har svømmerne allerede vært i bassenget og tilbakelagt noen av de 3.000–4.000 meterne de skal ha på morgenens treningsøkt.

– I løpet av en uke svømmes det mellom 40.000 og 50.000 meter, men det er klubber og utøvere som svømmer mer enn det. Vi har funnet vår modell som vi mener fungerer godt, sier Arne Borgstrøm.

Det er Arne som trener søsknene Halvor Arne, Ingrid Elise og Sigurd Olav. Pappa, Arne, vet hva det går i om man skal bli god svømmer - som de tre allerede er. Arne deltok under OL i 1976 og 1984, han satte i sin tid hele 79 norske rekorder og hjemme i hylla står fem kongepokaler.

Når svømmerne nå forbereder seg mot NM som skal arrangeres i svømmehallen i Stavanger trener de seg ned.

– Det er ulike måter å gjøre det på, men vi har funnet vår modell som på en måte går nedover fram til NM, mens andre klubber gjør det annerledes som en trappetrinnsmodell. I tillegg handler det om andre ting som søvn, kosthold og ikke minst å gå ned i treningsmengde. Vi har flinke svømmere i klubben som vi mener dette er en riktig måte å gjøre det på, forteller 63-åringen, opprinnelig fra Odda.

I bassenget er det lengde etter lengde, i forskjellige stilarter. Medley, butterfly, rygg, bryst og fristil. RIL-svømmerne som skal til NM skal delta på ulike øvelser. «Veteranen» blant søsknene er Halvor Arne. Etter fire år i USA er han nå hjemme igjen. 25-åringen har utviklet seg mye på årene i USA.

– Ja, jeg har nok det, men var sammen med gode svømmere. Nivået der borte er meget bra. På de årene har jeg blitt mer profesjonell på det jeg driver med. Når det kommer til NM så er målet mitt og sette personlige rekorder og da er det viktig med riktig oppkjøring slik at formen er optimal når første øvelse starter, sier han.

Sjekk bildene fra bassenget

Fra tiden i USA satte han også flere norske rekorder - og utviklingen han er positiv.

– Svømming er en idrett hvor mange dessverre gir seg for tidlig. Jeg er 25 år og er for veteran å regne. Vi ser det her i klubben også, det er mange medlemmer, men men mange gir seg også når de er 16–17 år gamle, dessverre.

I NM skal han delta på fire øvelser.

– Favorittdistansen min er nok 200 meter bryst. Det er en teknisk idrett dette og ofte er det ikke mye som skiller de beste.

Ingrid Elise Borgstrøm er også klare for NM. Der satser hun på gode reultater.

Ingrid Elise er den av de tre svømmerne som kanskje har vært mest omtalt den siste tiden. Gode resultater som junior-svømmer, men også for senior. I fjor fikk hun stipend fra fylkeskommunen for å utvikle seg videre. Hun har flere medaljer fra NM fra tidligere stevner å se tilbake på.

– Jeg liker meg godt i bassenget og er akkurat nå ferdig med min økt, den ble 3.000 meter i dag, sier hun.

Når NM skal arrangeres satser hun på gode tider og plasseringer i bassenget i Stavanger svømmehall, et basseng som regnes som et raskt basseng.

– Det er flere distanser jeg skal være med i, men en av favorittøvelse er nok 200 meter rygg. Det er en distanse jeg liker godt, men som jeg også har bra resultater i tidligere.

Sigurd Olav Borgstrøm trives på trening og i konkurranse. Under NM skal også han delta på flere øvelser.

20-åringen Sigurd Olav forteller om 9–10 treningsøkter i uka.

– I tillegg kommer det økter med styrke. Vi har en fin avtale med Raft hvor vi brukes deres lokaler til god trening når vi ikke er i bassenget.

Når det kommer til NM, så er det slik at han ser fram mot det.

– Ja, det er klart jeg gjør det. For min del skal jeg svømme 4–5 distanser, hvor jeg nok ser mest fram til 400 meter medley.

– På en slik distansen forteller han at det da er viktig å holde hodet kaldt.

– Jeg satser på å forbedre tidene jeg har, det vil si at jeg ønsker å sette personlige rekorder, men jeg har også som mål å ta meg til et par finaler under mesterskapet.

Pappa Arne tror på et bra mesterskap.

– Ja, det gjør jeg. Det legges ned mye og riktig trening som jeg ser det. Svømmerne er ivrige, har gløden som skal til for å gjøre det bra. Bra er det også at vi kan trene her i bassenget flere dager i uka. Takk til politikerne som var med og fikk dette til, avslutter RIL-treneren.

Ingrid Elise Borgstrøm i gang med medley-trening.
Publisert: