VOLLEYBALL: – Det er kjekt å være tilbake på Randaberg i forbindelse med regions NM for U17. Det er noen år siden, nærmere bestemt tilbake i 1995, da vi i Randaberg Volleyball kunne feire vårt siste NM gull på herresiden. Den gang med ett lagt som hadde levert NM gull på løpende bånd fra vi tok klubbens første gull i cupfinalen 1989.

Det forteller nyvalgt visepresident i volleyballforbundet - og tidligere opplegger på Randabergs da gode herrelag, Leiv Helge Kaldheim. Da han spilte for klubben var det med kjente profiler fra Randaberg.

Tor Ragnar Gilje og Leiv Helge Kaldheim var lagkamerater tilbake på 90-tallet. Det var gode tider for Randabergs herrelag. Foto: Privat/avisutklipp

Lokale legender på laget

– Lokale legender som Tor Ragnar Gilje, Arild Taarland og Tom Erik Eckhoff var alle støttespillere på den tiden. Kåre Mol, far til dagens største stjerne i internasjonal beachvolleyball, Anders Mol, var også viktig på den tiden, både som spiller og trener.

Kaldheim har etter hvert fått med seg en del. I dag driver han PrivatMegleren Østbø & Kaldheim i Haugesund, hvor han også er daglig leder og partner. Han er også kjent som mangeårig leder av styret i FK Haugesund - men er nå altså tilbake også innen volleyball. Det siste er ikke ukjent det heller, for engasjementet har ligget der en god stund. Nå blir det nok gode muligheter å følge blant annet Randaberg i tiden fremover.

– Spørsmålet om det er mulig å gjenskape både resultater og interesse for volleyball som det var på den tiden, med fullsatt Randaberghall, både på tribuner og parkett til storoppgjørene i serie, cup og ikke minst europacup, så må svaret være JA! Randaberg, med sin toppidrettskultur og høye status i volleyball-Norge, bør fremdeles kunne tiltrekke seg de beste nasjonale spillerne, mener han.

Gilje er forbilde

I helgen er han på plass på Randaberg. Nybygget tribune og fire nye sandvolleyballbaner venter på det som allerede er blitt et populært anlegg. NM for regionlag står for tur - også det en fin plass for rekruttering av spillere, noen med lokal tilknytning. Hans sønn er med for Rogaland.

Sønnen Henrik (t.v) er klar for å være med i NM. Kaldheim er klar for å være med i NM, sammen med en annen spiller med lokal spiller, nemlig Lars Starheim. Foto: Privat

– Sammen med lokal rekruttering fra ivrige volleyballgutter i Randaberg Volleyball, med det 16-årige talentet, Lars Starheim i spissen, er dette fullt mulig. Personlig hadde jeg også synes det var artig om min egen sønn, Henrik, kunne fått gleden av å trekke på seg den sort/hvite Randaberg-drakten en gang i fremtiden. Ambisjonene er det ingenting i veien med, og med Tor Ragnar som fadder og forbilde, så er vel premissene lagt.

Han mener også at det stadig utvikles bedre fasiliteter for volleyball på Randaberg.

Utstyrt med kompetanse

– Med Randaberg kommune i ryggen, utvikles det stadig bedre fasiliteter for volleyballen i bygda. Randaberg topper nå adelskalenderen i Norge over flest poeng i eliteserien. Med kulturbærere som volleyballens «grand old man» Tor Ragnar Gilje i spissen, er Randaberg godt utstyrt med kompetanse i bygda. Både Gilje, Espen Sørbø og Arild Taarland er fremdeles viktige bidragsytere til styreleder Jon Rønning og co.

Selv om det etter hvert er noen år siden han spilte for Randaberg, så er det fortsatt god kontakt med noen av de tidligere lagkameratene.

– Kameratskapet fra storhetstiden i Randaberg består i beste velgående. Vi er fremdeles en fast gjeng av gamle spillere som treffes i festlig lag, og gjerne også en luftetur utenlands, for å friske opp gamle røverhistorier.

Dette er ett av RIL-lagene Leiv Helge Kaldheim spilte for. På den tiden var det svensk trener, Anders Johansson. han var selv mangeårig proffspiller og svensk landslagsspiller. På bildet ser vi flere lokale spillere, som Arild Taarland, Tor Ragnar Gilje, Tom Erik Eckhoff og Kjetil Skaaren. I tillegg er Leiv Helge Kaldheim, Bård Grøttum, Oddbjørn Dalen, Frank Roger Kalstad, Lars Erik Støver, Arne Jacobsen og Øystein Håland med. Ja, oppe til høyre, undertegnede som ikke var spiller, men en slags oppmann på den tiden. Legg også merke til at det i den tiden ofte var fullsatt tribune i Randaberghallen. Foto: Privat

Grunn til optimisme

Kaldheim gleder seg til å være en del av volleyballmiljøet igjen, selv om han knapt har vært ute. Han mener det er all mulig grunn til optimisme, både for klubber, sandvolleyball og volleyball generelt. Det ser bra ut, mener han.

– Volleyballen på nasjonalt nivå har aldri hatt større potensial en nå. Kommersielt har volleyballen inngått en nasjonal avtale med TV 2, som sikrer direktesending av alle Mizunoliga matcher på både dame og herre-siden. Verdens beste beachvolleyballspillere, Anders Mol og Christian Sørum, er gullgutter som vekker både nasjonal og internasjonal beundring. Norges volleyballforbund har møysommelig jobbet seg opp en bærekraftig økonomi, som sammen med en historisk god rekruttering til sporten, gir oss håp om fremtidig betydelig utvikling for sporten vår. Jobben med å få tildelt nye beachvolleyball-fester a`la det vi opplevde da World Tour ble arrangert i Stavanger pågår for fullt.