IDRETT:

Fotballkampene kom tett som hagl da sesongen startet opp tidlig i juli. Koronakrisen satte en stopper for det meste før den tid.,

Daniel Higraff er fotballdommer på det nest høyeste nivået i Norge, nemlig i OBOS-Ligaen. I løpet av sesongen har det blitt 16 kamper som dommer - det gjenstår én serierunde hvor han også er satt opp.

— Hvem jeg skal dømme i serieavslutningen er ikke klart ennå, men jeg forbereder meg som vanlig inn mot kamp, sier han til Randaberg24.

Higraff forberedte sesongen på vanlig måte i vinter og var en av mange fotballdommere som forberedte seg med treningsleir på solkysten i Spania.

,—

Da Norge stengte ned torsdag 12. mars, var jeg på treningsleir på Marbella. Allerede der ble alt helt usikkert og vi var på et tidspunkt usikker på om vi i det hele tatt kom oss hjem. Etter litt frem og tilbake kom vi oss hjem som planlagt, men vi kunne konkluderte raskt med at dette kom til å bli en spesiell sesong.

Sesongen blir fullført, noe som gleder RIL-dommeren. I helgen går han for sin kamp nummer 17 denne sesongen.

,—

Årets sesong har tross de dempede rammene med mindre tilskuere osv vært veldig fin for min del. Jeg fikk åpne sesongen med åpningskampen til Sandnes Ulf på Østerhus Arena, jeg dømte Lillestrøms første hjemmekamp på Åråsen for sesongen og videre har jeg hatt flere lokaloppgjør i Trøndelag og på Romerike, så spennende, intense og artige kamper har det ikke vært mangel på.

Det nest høyeste nivået i norsk fotball omtales av flere som en litt rå liga. Det hagler med gule kort - og noen røde i løpet av sesongen. Higraff har vært nede etter de gule kortene 51 ganger denne sesongen.

FAKTA: Det er totalt delt ut 736 gule kort i OBOS-Ligaen denne sesongen. Higraff har delt ut 51 av disse. Videre er det røde kortet vist 13 ganger, men ingen av disse har RIL-dommeren delt ut.

,—

Obos-Ligaen er jo av mange omtalt som verdens råeste liga, og det er noe vi dommere også føler på. Som regel har alle lag noe å spille for til en hver tid, noe som igjen skaper trøkk, intensitet og passion i så og si alle kampene. Men dette har jeg og mine assistenter løst på en veldig fin måte i år, hvor vi har manøvrert oss fint gjennom alle kampavgjørende situasjoner uten at det har vært noe fokus på oss i etterkant av kampene.

Tilbakemeldingene fra dommerobservatørene har vært gode for den lokale dommeren denne sesongen. Neste steg på stigen er Eliteserien, men han tar steg for steg.

,—

Det er selvsagt er klart mål om å ta steget opp i toppen, det er noe jeg jobber hardt mot hver eneste dag. Men det må åpne seg plasser og det gjelder å være best i obos når disse plassene åpnes. Det viktigste for meg er å være tålmodig og ta en kamp om gangen , så kommer muligheten før eller siden dersom jeg er god nok, tenker jeg.

Og han legger til:

,—

Ellers får man hele veien feedback på detaljer i kampledelsen, kroppsspråk og i detaljer som bevegelse og plassering bare for å nevne noe, som man tar med seg og tester ut på banen og videre implementerer i «min dommertype» dersom man lykkes med endringene. Det er det som er kjekt med fotballdømming, man blir aldri ferdig med å utvikle seg.