BOKANMELDELSE: Jeg har nylig sett «Gulltransporten» og er mektig imponert, den danker ut så og si alle krigsfilmene som er laget i Norge.

Regissøren har også laget «Børning»-filmene og den nye «Olsenbanden»-filmen, og jeg må innrømme jeg var litt skeptisk før jeg trykket start film, i og med at bilfilmene og bandefilmen til Hallvard Bræin er såpass useriøse var jeg redd for at også krigsfilmen hans om Norges gull ville bli noenlunde lik. Men etter å ha sett filmen kan jeg ikke annet enn å ta av meg hatten.

Filmen er av Hollywood-kvalitet og du får skikkelig Hollywood-følelse av filmen, og spør du meg mener jeg at det er den Norge burde sendt til Oscar utvalget. Det er lite dveling fra karakterene, her er det rett på sak, og ganske så nervepirrende når de flukter med gullet fra tyskerne som er «hakk i hæl» til enhver tid. Dette er en film av internasjonal kvalitet, en film som for meg vil stå blant topp tre krigsfilmer laget i Norge.

Jeg har tidligere anmeldt Asbjørn Jaklin sin bok «Flukten med gullet», og denne gang er det Robert Pearson sin bok «Redd gullet! - historien om den norske gulltransporten i 1940» jeg har valgt å anmelde.

Dette er en av få bøker skrevet om flukten med Norges gullbeholdning, og betraktelig kortere enn Jaklin sin bok om samme tema.

Boken skildrer detaljert ferden fra Norges Bank via Lillehammer til Åndalsnes, hvor deler av gullet blir lastet om bord på HMS Galatea, og videre til Molde hvor resten blir lastet og sendt av gårde til England. Denne avdekker til nå ukjent informasjon.

Boken fokuserer ikke så mye på personene som fluktet med gullet, men om den pulsøkende og nervepirrende flukten. Dette er en thriller av uante dimensjoner. Vi snakker 206 fornøyelige, overraskende og sjokkerende sider, den er tettpakket og en ganske så actonfull historie.

En som leser er usikker på hva som skjer til enhver tid, og tenker; «dette kan umulig ha skjedd på norsk jord». Svaret på det siste vet vi jo alle, joda, både kongen, regjeringen og gullet fikk de sikre før andre verdenskrigen ble et faktum i Norge.