KULTUR: – Det er en sann glede, på vegne av juryen å meddele at årets vinner av den prestisjetunge «Sølvkniven», den syvende i rekken, er Ingar Johnsrud. Aschehoug-forfatteren får prisen for sin skremmende, politiske, realistiske og smarte terrorhistorie «Patrioter», melder Simen Ingemundsen i en pressemelding.

Johnsrud debuterte i 2015 med thrilleren «Wienerbrorskapet» (Aschehoug forlag), og har siden den gang utviklet seg betraktelig med sine nyskapende, kloke og mesterlige påfunn.

Juryen ser tydelig utvikling i Johnsruds forfatterskap som gjør han verdig prisen, og boken han får «Sølvkniven» for har et temposkift av de sjeldne i norsk krimlitteratur og en bankende nerve gjør det til en fryd å fordøye. Det er ubegripelig at noen kan skrive så bra. Her får han leserne virkelig kjenne på det, for her øker pulsen med sidene.

«Patrioter» er en underholdende og konspiratorisk spenningshistorie på internasjonalt nivå, på høyde med blant andre Lee Child og Tom Clancy. Den inneholder ikke et eneste dødpunkt. Med vinner boken holder han et skyhøyt nivå, og leverer noe av det mest troverdigste innen norsk thrillersjanger dette tiåret.

Det har ikke vært enkelt å plukke en vinner blant årets seks nominerte, men vi føler Johnsrud sin thriller skiller seg ut som fjorårets beste. Vi betrakter Johnsrud som en av Norges beste, og er meget imponert.

Vinner boken ser slik ut. Foto: Aschehoug forlag

Juryen håper prisen vil bidra til videreutvikling av hans forfatterskap. Det trengs slike forfattere som Johnsrud på den norske krim/thriller himmelen.

I år var Jørgen Jæger, Geir Tangen, Ingar Johnsrud, Ulrik Høisæther, Samuel Bjørk og Ørjan N. Karlsen nominert til prisen. Trofeet skal forestille en blodpøl etter et mord, med kniv festet på åstedet. «Sølvkniven» er designet av Simen Ingemundsen og laget/utformet i år av smedfagselevene ved Odda videregående skole.

Juryen består dette året av juryleder Simen Ingemundsen, Henning Sviland, Kjell Magne Gjøsæther og Astrid T. R. Skjeggerud.

Fra tidligere av har følgende forfattere fått prisen

2018 - Lars Helle for Ingenting å skamme seg over, utgitt på Wigestrand forlag (2017)

2019 - Kurt Aust og Kin Wessel for Udyr, utgitt på Aschehoug forlag (2018)

2020 - Agnes Lovise Matre for Iskald, utgitt på Gyldendal forlag (2019)

2021 - Frode Eie Larsen for Så ble det kaldt, utgitt på Liv forlag (2020)

2022 - Anne Holt for Det ellevte manus, utgitt på Gyldendal forlag (2021)

2023 - Myriam H. Bjerkli for Grønnøyd monster, utgitt på Bonnier norske forlag (2022)

Gratulerer med «Sølvkniven 2024» til Ingar Johnsrud og Aschehoug forlag, avslutter Ingemundsen sin pressemelding.

Prisen deles ut på «Landsbykrakken» den 23. mars.