JULEDRØSEN: Jo da, det blir helt sikkert jul uten Juledrøs på Randaberg24, men vi synes det er koselig å høre litt om folks planer i dagene før jul og hva man gjør julaften, 24. desember. Nå er det bare en drøy uke igjen – og er folk i rute der ute?

Dagens gjest er Cathrine Larsen, som er lærer og leder av Utdanningsforbundet i Randaberg – og i tillegg er hun ivrig på Viking sine hjemmekamper som en av flere som er med i Røde Kors – og som sitter klare hvis noe skjer på banen eller tribunen.

Nå er fotballsesongen over og forberedelsen til julaften, riskrem, mandel og shopping er i gang, selv om Cathrine ikke liker det siste. Rundt bordet kan det nok bli fotballprat, for hennes fra er fra Fredrikstad – et lag som skal spille mot Viking i serien neste sesong.

Baking derimot, det trives hun med, med og uten kjevle.

En tradisjon Cathrine har er å finne fram denne adventskalenderen fra da hun var liten. Foto: Privat

1. Hvordan skal dere feire julen dette året?

– Julaften og 1. juledag blir feiret hjemme, med besøk av far, svigerfar og lillebror. Får også hjem sønnen min på perm fra militæret, så hele familien blir samlet. Jeg mistet mor på slutten av sommerferien, så årets julefeiring blir litt vemodig.

2. Hva pleier dere å spise julaften og de andre juledagene – og hvorfor er det slik?

– Julaften serveres ribbe, fordi min far fra Fredrikstad er vant med dette. Desserten er selvsagt riskrem med mandel, samt gelé med mandel fordi ungene ikke liker riskrem. 1. juledag kommer pinnekjøttet fram til stor glede for sønnen min, som elsker hjemmelagd kålrabistappe. 2. juledag serverer far helstekt ørret. Julematen har vært fast tradisjon i alle år.

3. Har du og din familie noen tradisjoner dere bare MÅ gjøre julaften?

– God julefrokost mens vi ser «Tre nøtter til Askepott»! Og, vi må se den gamle versjonen, den som ikke er forbedret i farger, så gamle er vi, tenk ...

4. Når det kommer til julebakst, hvor mange sorter blir det bakt og hva er din favoritt blant disse mange sortene julekaker?

Jeg elsker å bake! Vi lager pepperkaker, kakemenn, serinakaker, peppernøtter, sjakkbrett, risboller, kransekakestenger og makroner. I tillegg må vi lage marsipan og fudge. Min favoritt blant alt dette gode er peppernøtter.

5. Når dere skal handle julegaver – bruker du god tid eller er det inn og ut av butikken, for du vet hva du skal kjøpe?

– Jeg er ikke så glad i å shoppe, så jeg vil helst planlegge og rett inn og ut av butikken. Problemet er når det jeg skal ha, ikke er å finne eller er utsolgt. Da sliter jeg skikkelig, og tenker alltid at «Neste år, da skal jeg begynne i oktober». Men det blir med tanken. Det koseligste er tross alt å handle julegavene i desember.

6. Hva synes du er det viktigste eller fineste med julefeiringen?

– Det er å ta vare på de tradisjonene vi har lagd oss og bruke tid med familien. For vår del er det å finne fram adventskalenderen jeg hadde da jeg var liten. Den har ikke pakker, men lapper med juletradisjoner vi alltid gjør i løpet av desember. Det kan være baking av julekaker, gå på graven til de vi har mistet, hogge juletre, se på julelysene i Stavanger eller sette fram melk og småkaker til julenissen.