Kort oppsummert

  • Randaberg industri- og næringsparti foreslår at Lyse skal selge strøm direkte til kunder i Randaberg.

  • Ordføreren Renate Kolnes avslo forslaget, forklarte at strøm selges i et åpent marked hvor priser endrer seg.

  • Kommunestyret vedtok å avvise forslaget, basert på at dagens lovverk ikke tillater makspris på 40 øre per kilowattime.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

STRØM: Randaberg industri- og næringsparti (INP) har fremmet en interpellasjon de foreslår at kommunen skal spørre energiselskapet Lyse om de kan selge strøm direkte til kunder i Randaberg, og at prisen ikke skal være høyere enn 40 øre per kilowattime (kWh).

Det er ikke mulig, var svaret fra fungerende ordfører Renate Kolnes (H). I svaret til INP-politiker Atle Løkling var svaret dette:

Renate Kolnes (H) er fungerende ordfører ut denne uka. Foto: Per Thime

SVARET: «Først må vi huske på at strøm selges i et åpent marked, der prisene endrer seg. Randaberg INP ser kanskje ikke dette når de foreslår fastpris. I området til Lyse kan kundene fritt velge blant forskjellige leverandører for strøm, og Lyse kontrollerer ikke hvilken leverandør eierkommunenes innbyggere og virksomheter velger. Når det gjelder strømnettene, eier Lyse disse i ni av 14 eierkommuner. Men å drive et strømnett er ikke det samme som å selge strøm. Driften av nettet er et monopol, mens salg av strøm er åpent for konkurranse.

I motsetning til Randaberg, har noen kommuner spesielle rettigheter til billig strøm fra vannkraft, som de kan selge videre. Likefult velger de fleste å selge denne strømmen i det åpne markedet i stedet for å gi rabatt til lokale innbyggere eller bedrifter.

Lyse og eierkommunene har tidligere diskutert muligheten for å selge strøm direkte til innbyggerne, men valgte det bort. En grunn er at staten allerede hjelper husholdninger med strømprisene gjennom en støtteordning. I år dekker staten det meste av kostnaden når strømprisen går over et visst nivå.

Næringslivet får ikke denne støtten, men Lyse har begynt å tilby fastprisavtaler til bedrifter i Sør-Norge, noe som har blitt godt mottatt. Slike avtaler er ikke ennå tilbudt til private kunder.

Før statens strømstøtte kom, vurderte noen kommuner å gi penger direkte til sine innbyggere for å hjelpe med strømkostnadene. Kommunene som eier Lyse valgte til slutt å ikke gi en slik direkte støtte, men heller å motta større utbytter fra Lyse. For Randaberg utgjort dette utbyttet 13 millioner kroner i 2023.

Til slutt, å øke strømproduksjonen og gjøre forbruket mer effektivt er viktig. Men erfaringer viser at når strømmen blir billigere, kan folk ende opp med å bruke mer strøm. Og det er et stort spørsmål om Lyse faktisk kan tilby strøm til en så lav pris som 40 øre/kWh under dagens lover og skatteregler, siden produksjonen av strøm er tungt beskattet».

Forslag til vedtak: Interpellasjonen avvises med bakgrunn i at dagens lovverk ikke åpner opp for makspris på 40 år per kilowattime.

Da ble det slik: Innstillingen fikk stemmen til INP og falt, satt opp til Renate Kolnes’ forslag.