LESERBREV: Kommentar til artikkelen “Barna har det godt, men vi som jobber på gulvet har det ikke bra”

På Randaberg24 leser vi en artikkel med tittelen «Barna har det godt, men vi som jobber på gulvet har det ikke bra». Det er trist å lese om at noen ansatte i barnehagen ikke føler seg sett og verdsatt, og derfor søker seg vekk fra yrket. Likevel kjenner vi oss ikke helt igjen i den beskrivelsen som kommer fram i artikkelen. Resultater fra medarbeiderundersøkelsen viser stor trivsel blant de ansatte i barnehagene i Randaberg. Barnehagene er også attraktive blant lærlinger i barne- og ungdomsarbeiderfaget, og barnehagelærerstudenter er fornøyde med praksisperiodene de har i barnehagene. Våre tillitsvalgte melder om at medlemmene våre har det bra på jobb, men det er travelt. Mange er slitne etter endt arbeidsdag, og ansatte merker at kommuneøkonomien fører til utfordrende rammer. Vi har et godt samarbeid med oppvekstsjef og kommunedirektør, og det er stor takhøyde for å ta opp de utfordringene de ansatte står i. Vi vil presisere viktigheten av å si fra gjennom tillitsvalgtapparatet og avvikssystemet i kommunen, slik at en kan kvalitetssjekke påstander og sikre oss at det er riktige fakta som kommer fram om arbeidsforholdene i barnehagene.

Likevel skal vi være klar over at det er en krise i bemanningen i barnehagene, ikke bare på Randaberg, men i hele Norge. De siste årene har barnehagen gjennomgått store forandringer. Barnehagene har blitt større, åpningstidene lengre og barna tilbringer daglig flere timer der enn de gjorde tidligere. Samtidig har gjennomsnittsalderen sunket etter hvert som stadig flere ett- og toåringer blir barnehagebarn. Samlet sett har dette bidratt til en svært presset bemanningssituasjon i barnehagene. Randaberg kommune som arbeidsgiver mener bemanningen er tilfredsstillende. En årsak til dette kan være få meldte avvik på bemanning, noe som ofte skyldes at de ansatte ikke har mulighet til å gå ifra for å melde avvik på bemanning. Som fagforeninger oppfordrer vi sterkt til å likevel gjøre dette.

Den økonomiske situasjonen til Randaberg kommune som gir svært trange budsjetter, kjennes også godt å kroppen til de ansatte på gulvet. Et budsjett som ikke har avsatt midler til vikarer, tærer på de ansatte. Ved fravær på avdelingen, opplever de gjenværende ansatte at det blir mest tid til brannslukking. Flere ganger må en legge vekk pedagogisk opplegg fordi det mangler bemanning. De ansatte går med konstant dårlig samvittighet for den jobben de ikke får gjort. Dette kan gå ut over psykisk helse, trivsel og fritid.

Flere politikere i Randaberg har kommentert at sykefraværet er høyt i Randaberg. Vi vet også at sykefravær er noe av det som koster arbeidsgiver mest. Dagens bemanningssituasjon bidrar til å opprettholde sykefraværet. Flere kommuner har gjennomført vellykkede forsøk med styrket bemanning. Dette gjelder blant annet Bergen, Færder, Hå, Oslo, Sandnes, Stavanger. Resultatet i alle barnehagene er lavere sykefravær, mindre stress og økt heltidskultur. Det er viktig å tenke på at arbeidet på gulvet i en barnehage handler om barn og ansatte, ikke gulltall hvor barn blir gjort om til enheter og personalet blir gjort om til prosent.

Barnehagens bemanning er avgjørende for hvor godt barn har det i barnehagen. Det er avgjørende at personalet har nok tid og nok kompetanse til å planlegge, gjennomføre og vurdere barnehagens praksis. Dagens bemannings- og barnehagelærernorm sikrer ikke dette. Når åpningstiden i barnehagene strekker seg mot ti timer er den enkelte ansatte ikke til stede mer enn tre fjerdedeler av barnehagen. I artikkelen hevdes det at en pedagogisk leder er borte fra avdelingen 20 %. Det stemmer ikke. De pedagogiske lederne har en arbeidsuke på 37,5 timer. Av disse timene har de 4 timer som skal brukes til planlegging av det pedagogiske opplegget. I tillegg har de ansvar for dokumentasjon, vurdering og utvikling av arbeidet i barnegruppen. Dette betyr samarbeid med foreldre, PPT, barnevern, helsestasjon og BUP. Alt dette skal også skje i løpet av de 37,5 timene. Arbeidsbelastningen på de som blir igjen på avdelingen, blir naturlig nok større når disse oppgavene skal utføres.

Bemanningssituasjonen i barnehagesektoren er med andre ord mangelfull, og må bedres om vi som samfunn mener at barnets beste skal legges til grunn som prinsipp for barnehagens virksomhet. Men da er vi avhengige av at personalet også er på plass, med overskudd til både barn, kollegaer og seg selv.

Med hilsen

Randi Malmin, hovedtillitsvalgt Fagforbundet Cathrine Larsen, hovedtillitsvalgt Utdanningsforbundet